Saly Noémi receptje
2020. július 30.- 2 kg szilva (nem baj, ha nem túl édes)
- 50 dkg cukor
- 20 szem borókabogyó
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/30/Szilva-borokaval_1-770x_.jpg?token=b925dd3aafa7ac9c488b252f0efe129e)
ESZKÖZÖK:
tálak, vájdling, mozsár, lábos, üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A szilvát kimagvaljuk, rázúdítjuk a cukrot. A borókabogyót a mozsárban durvára törjük, a szilvához adjuk, az egészet jól átkeverjük, és 24 óráig hűvös helyen pihentetjük.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/30/Szilva-borokaval_2-770x_.jpg?token=b6d5ca2715c5336b55e9152f0eb47e92)
Szerintem ebbe nem kell az égvilágon semmi. De ha mégis, akkor egy kis friss borsot és a beüvegezés előtti pillanatokban egy-két stampedli gint vagy jóféle szilvapálinkát tennék bele, ezzel persze súlyosan korlátozva a lehetséges fogyasztók körét.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/30/Szilva-borokaval-770x_.jpg?token=b382e11ba9f029a5903726d38aaac913)
Mondom, húsokhoz. Kipróbáltam májpástétommal, az még jobb volt. És ha legközelebb befut a konyhámba egy nyulacska vagy – teszem azt – vaddisznó, nyilván megtisztelem őket ezzel a kitűnő lekvárral.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/07/30/Szilva-borokaval_3-770x_.jpg?token=7de98ad198a6d588865a62dcf10a64b0)
A boróka (Juniperus communis) a ciprusfélék családjába tartozó növény. Erős aromájú magvait nemcsak fűszerként, hanem gyógyszerként is hasznosítják. Erős vizelethajtó, ezért magas vérnyomás ellen is hatékony. Kismamák és gyerekek ne fogyasszák!
A jenever karrierje
A borókabogyó húsok, főleg vadételek remek fűszere, de ez adja a világ egyik legnépszerűbb italának, a ginnek az ízét is. Az 1650-es években találta ki egy francia orvos, de a „jenever” angolok és hollandok révén terjedt el az egész világon.