A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Szilvás bukta

Veres István receptje

2018. szeptember 4.
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 20 g friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2 db tojás
  • 60 g olvasztott vaj
  • 2 ek zsír (liba- vagy kacsazsír a legjobb, de puha sertészsírral is működik)
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • lekvár vagy szilvaíz a töltéshez
  • 4-5 ek olvasztott vaj a sütéshez
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A liszteket és a cukrot egy keverőtálba mérjük, a közepébe mélyedést nyomunk az öklünkkel. Ide morzsoljuk az élesztőt, amire 3-4 evőkanál langyos tejet öntünk. Hagyjuk felfutni, ez körülbelül tíz percig tart.

Elkezdjük begyúrni a tésztát: hozzáadjuk a tojást, a maradék tejet, a sót és a legvégén a zsiradékokat. Kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, amíg a tészta teljesen homogén lesz és „hólyagos”, vagyis látszódnak a beledagasztott levegőbuborékok, ez akár 15 percig is tarthat.

Ezután konyharuhával letakarva meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni (1-1,5 óra). A tésztát gyengéden átgyúrjuk és lisztezett deszkán egy centi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Nagyjából 10x10 centis négyzetekre vágjuk, egy csíkban egy evőkanálnyi lekvárt vagy szilvaízt oszlatunk szét minden négyzeten, és óvatosan feltekerjük, úgy, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Kivajazott tepsibe fektetjük a buktákat, szép sorban egymás mellé rakva őket. A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, még fél órát pihentetjük, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ha van rá mód, még jobb, ha kemencében sütjük.


élesztő , liszt , tojás , szilva , tej , szilvalekvár , vaj , zsír

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra