Receptek

Szőlőlekvár vagy -zselé

Saly Noémi receptje

2020. július 24.
  • 2 kg szőlő (legalább a fele otelló)
  • 1 kg alma és/vagy birsalma
  • 1 db citrom
  • 60 dkg kristálycukor
  • 40 dkg 2:1-es befőzőcukor (pektines) (a zselénél a cukrok aránya fordított, vagy tegyünk csak befőzőt)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Az otellónak kitelt a becsülete: borkészítésre már nem szabad használni. Hanem a piacon, sőt ha szerencsénk van, a kertben is makacsul, kiirthatatlanul ott feketéllik. Isten ellen való vétek lenne a madarak és a darazsak martalékául hagyni ezt a finom, bőtermő gyümölcsöt − ahogy nagy kár lenne a frissiben lehullott, picit ütődött, de amúgy ép almáért is. Ez tehát egy értékmentő lekvár, amelyben a szőlő zamata és gyönyörű színe minden mást felülír. Aki csak egyszer is megkóstolja vele a túrós pitét vagy a kacsamáj-pástétomot…

ESZKÖZÖK:
Vájdling, kis kés, nagylábas, turmixgép, fém tésztaszűrő, kis merőkanál, befőttes üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott szőlőt leszemezem, az almát négybe vágom, kimagozom, héjastól felkockázom (a birsalmát meghámozom, vékonyra szeletelem). Rácsavarom a citrom levét, beleteszem a jól megmosott héját is. Fölteszem főni. Amikor az alma és a birs puha, akkor jó.

Literes adagokban 15-20 másodpercig turmixolom,

majd fakanállal kevergetve átnyomom a tésztaszűrőn. A magokat és a citromhéj romjait kidobom.

A pépet visszateszem a tűzre, és amikor megint forr, hozzáadom a cukrot, majd a befőzőcukrot. Azzal már csak öt percig rotyog, közben leszedem a habját. Beüvegezem, fejreállítom,

egy éjszakát ülnek a dunsztolókosárban, kész.


CIFRÁZZAM?
Én így, simán szeretem a legjobban. Persze lehet fűszerezni az égvilágán mindennel, amivel a forralt bort: fahéjjal, vaníliával, szegfűszeggel, szerecsendió-virággal, akár egy szemernyi rózsaborssal is.

Másik, nagyon finom változat: pár szál levendulával. Ravasz megoldás, ha durvára tört diót, előzőleg vörösborba áztatott mazsolát és/vagy apróra vagdalt cukrozott narancshéjat keverünk bele: így már karácsonyi ajándéknak se utolsó.

Ne feledjem mondani: csak fehér szőlőből is készíthető. Ilyenkor feltétlenül rakjunk közé legalább pár fürt muskotályost, és bölcsen tesszük, ha az utolsó pillanatban hozzátöltünk egy pohárka tokajit (a többi a szakácsé).

FELHASZNÁLÁSA:
Pirítósra, süteménybe, palacsintába, smarnihoz. Bátraknak pedig camembert-hez, kecskesajthoz, illetve − tessék kapaszkodni − kacsa- vagy libamájhoz, kacsasülthöz, bélszínhez, hideg sült szarvas- vagy vaddisznócombhoz…


Szent gyümölcs: A szőlőt (Vitis) nem véletlenül tartják szent gyümölcsnek. Megkövesedett magjai ötmillió éves múltról, a régészeti leletek ötezer éves emberi buzgólkodásról árulkodnak. Minden porcikája hasznos: zsenge levelei tölthetők, bogyójából − ha nem frissen esszük, ahogy a legjobb − must, bor, dzsem készül, magjából drága, finom olajat préselnek, gyökeréből használati tárgyakat, sőt szobrokat is készítenek.


Vírusölő tanninok: A fekete szőlők igen magas tannintartalmuk miatt a vírusok hatásos ellenszerei, még a herpesszel is megbirkóznak. A szőlőcukor maga a koncentrált napfény. Nagyon gyorsan, lökésszerűen fölszívódik. Bevitelével javul a memória és a koncentrálóképesség. Az érett, édes szőlőben jó sok van belőle. De vigyázni kell: hizlal, mint minden cukor.

szőlő , alma , citrom , befőzőcukor