Receptek

Töltött paprika

Huszár Krisztián receptje:

Töltött paprika

Karakteres, szerethető, megjegyezhető étel. A recept komplett elkészítésére valószínűleg csak szenvedélyes amatőrök vállalkoznak. A leírások mégis bárki számára tanulságosak lehetnek. Jó néhány részletet ki lehet emelni, még a háztartási konyhában is: petrezselyemolaj, paradicsomvíz... Betekintést kapunk ugyanakkor abba is, mennyi munka és kísérletezés áll egy egyszerűnek látszó étel mögött, milyen összetett feladat egy jó tányér elkészítése, mennyi részletre kell odafigyelni. Erről szólnak a csúcsgasztronómia mindennapjai.

Készülhet sertéshússal is, de gyakori a kecskehúsos töltelék.

A TÖLTÖTT PAPRIKA

HOZZÁVALÓK:
  • 10-12 db kápia paprika 
  • 1 kg lapocka kiinazva, csíkra vágva 
  • 20 dkg zsemle tejbe áztatva, majd kicsavarva (a súly már kicsavart állapotában értendő) 
  • 8 fej salottahagyma finomra vágva, párolva 
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva, párolva 
  • 1 db tojás 
  • 100 ml csirkealaplé 
  • római kömény, kissé megpirítva, mozsárban megtörve 
  • durva só és bors, mozsárban törve 
ELKÉSZÍTÉSE:

Levágjuk a paprika csumáját, hegyes kiskéssel kivágjuk az eret és a magot. A töltelékhez valókat a tojás és az alaplé kivételével együtt húsdarálón ledaráljuk. Beledolgozzuk a tojást és az aleplevet. A hústölteléket habzsákból beletöltjük a paprikába. Az étteremben a töltött paprikát vákuumcsomagolják, és 72 °C-os vízfürdőben készítik 30 percig. Háztartási körülmények közt alufóliába csomagolva 100 °C-os sütőbe tesszük mintegy félórára. Másik lehetőség: műanyag fóliába tekerve meleg vízbe tesszük, majd ezzel együtt 100 °C-os sütőbe, félórára. Lehűtés és kibontás után, közvetlenül tálalás előtt vasserpenyőben nagyon kevés olajon legalább tíz percig körbepirítjuk. Közben lekapargatjuk a bőr egy részét, de nem teljesen (maradjon rajta pörzsanyag).


A PARADICSOMMÁRTÁS

HOZZÁVALÓK:
  • 100 g szikkasztott datolyaparadicsom 
  • 100 ml paradicsomvíz 
ELKÉSZÍTÉSE:

A datolyaparadicsomot ízesítjük és szikkasztjuk. A paradicsomvíz elkészítéséhez a paradicsomot durvára vágjuk, majd tálban kézzel meggyúrjuk. Adunk hozzá kevés sót és cukrot, néhány csepp fehérborecetet, majd hűtőszekrényben szitán hagyjuk lecsöpögni - akár egy éjszakán keresztül. Mártások, levesek alapjaként használható. A visszamaradó anyagból pürét készíthetünk, vagy adhatjuk pecsenyelevekhez. A mártáshoz a szikkasztott paradicsomot és a paradicsomvizet termomixben keverjük 10 percig, 50 °C-on. Az utolsó fél percben gyümölcsös ízű olívaolajat is hozzáadunk. (Az olívaolaj, ha túl soká turmixoljuk, megkeseredik). A végeredmény: csillogó és homogén paradicsommártás. Otthoni konyhán botmixerrel vagy turmixgépben keverjük össze, majd 50 °C-ra melegítjük.

TÁLALÁS:

A töltött paprikát szeleteljük, meghintjük nagyon vékonyra vágott szárzellerrel. Olívaolajas parmezánrizottót, egy kanál olvasztott vajat és sültcsirke-alaplevet adunk hozzá, végül kevés petrezselyemolajat.


A PETREZSELYEMOLAJ

HOZZÁVALÓK:
  • 40 g petrezselyemlevél 
  • 180 ml olívaolaj 
ELKÉSZÍTÉSE:

A hozzávalókat felváltva, hol lassan, hol gyorsabban turmixoljuk. Mivel a petrezselymet itt nem blansírozzuk (forrázzuk), ez a fűszerolaj nem tartható el hosszú ideig.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.