Bereznay Tamás receptje
2019. március 18.- 40 dkg rizottórizs
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 ek tintahaltinta
- 2 kis fej salotta hagyma
- 1-2 db Humboldt-kalmár (kb. 70 dkg)
- 3 dl zöldségalaplé
- 0,7 dl olívaolaj
- 5 dkg vaj
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz
A Humboldt-kalmár hosszú karját bő sós vízben puhára főzzük, megtisztítjuk és karikára vágjuk. A finomra vágott salotta hagymát fél deci olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a rizst. Folyamatosan kevergetve felforrósítjuk, majd felöntjük a fehérborral. Közepes lángon addig főzzük, amíg az összes bort magába nem szívja. Ezután kis adagokban hozzáöntjük a zöldségalaplét és kb. 3 decilitert a kalmár főzőlevéből. Miután a rizs megpuhult, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a tintát és a felkockázott hideg vajat. A kalmárokat kevés forró olívaolajon átforrósítjuk, és a kész rizottóval tálaljuk.

olívaolaj , Humboldt-kalmár , tintahal , rizottórizs , száraz fehérbor , tintahaltinta , salotta