Receptek

"Tökéletes csirke" egészben

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 26.
 • 1,5 kg-os egész csirke
 • só, bors
 • 5 liter víz
 • 30 g só
 • két félbevágott citrom
 • 1 fej félbevágott fokhagyma
 • 3 ek szemes bors
 • 6 babérlevél
 • 3-4 ek méz
 • 1 csokor petrezselyemszár
 • 6-8 szál kakukkfű

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Ez a módszer Joël Robuchon francia szakács nevéhez fűződik, aki sok újítást és technológiai finomítást vezetett be a konyhákra. (Neki van a világon a legtöbb Michelin-csillaga – Londontól Párizsig, Las Vegastól Tokióig.)

Az elv lényege: a kb. 1,5 kg-os csirkét folyamatosan forgatjuk, majd meghatározott módon pihentetjük. A technológiánál nem kevésbé lényeges, hogy a csirkét bizalmi őstermelőtől szerezzük be,

vagy pedig keressünk MasterGood tanyasi csirkét (ez áll legközelebb a természetes tartáshoz), amely szinte valamennyi szupermarketben kapható.

A szárnyast először lágy vajjal kívül-belül alaposan bedörzsöljük – a bőr alatt is –, majd egyenletesen sózzuk-borsozzuk. Tepsibe tesszük, melléadunk 2 fej félbevágott fokhagymát, kakukkfüvet, néhány külön vásárolt csirkenyakat és -szárnyat, és 220 °C-os sütőbe tesszük.

Először egyik combján feküdjön, 20 percig. Ekkor meglocsoljuk, és a másik combjára fordítva ismét 20 percig sütjük. Megint meglocsoljuk, és a hátára fordítjuk. Újabb 20 perc elteltével a sütőt kikapcsoljuk. A csirkét újra alaposan meglocsoljuk, ismét sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá, és további negyedórára
a hűlő sütőbe tesszük.

Ezután következik az egyik legfontosabb lépés, a pihentetés. Legalább 15 percig pihentessük, mégpedig úgy, hogy a lába fölfelé mutasson, a püspökfalattal együtt (támasszuk alá valamivel). Ettől a húsnedvek a mellbe csorognak, és szaftosítják.

Praktikus dolog másik edényben pihentetni, hogy közben a mártást el tudjuk készíteni: a tepsi aljában maradt pecsenyelevet felforraljuk, felkaparjuk a pörzsanyagot, szükség esetén 1-2 evőkanál hideg vizet adunk hozzá.

A módszer előnyei: miközben a combok elkészülnek, az érzékeny mellhús szaftos marad, és a bőr is kellemes karamellizált ízt kap.

TOVÁBBI TÖKÉLETESÍTÉSEK

A „tökéletes sült csirke” – lévén hogy nagy kihívás – sokak fantáziáját megmozgatta, Heston Blumenthalét is, aki 60 °C-on készíti a csirkét órákon át, majd zsírban pirítja.

Harold McGee az On Food and Cooking című könyvében azt javasolja, hogy tegyünk a szárnyas hasába tölteléket. Lehet zsömlés, állhat félbevágott hagymákból vagy almákból, de egy ünnepi ebédhez lehet akár mandulás-mazsolás-sáfrányos rizs is. A lényeg az, hogy belülről védje a melle húsát a hőtől, így a mell szaftosabb marad.

TIPP!
Tanácsos készítés előtt a szárnyast 1-2 napra fedetlenül hűtőszekrénybe tenni, hogy a bőre kiszáradjon, ettől ropogósabbra pirul.

Thomas Keller amerikai szakács azt javasolja, hogy a csirkét 6 órára áztassuk 6 százalékos aromatizált sóoldatba. Ez nemcsak ízt ad neki, hanem az ozmózis által olyan kémiai folyamatokat is elindít amely növeli a fehérjék vízvisszatartó képességét, vagyis szaftosabb lesz a végeredmény.

Arányok: 5 liter vízbe 30 g sót teszünk (még jobb, ha ennek 10 százaléka pácsó), hozzáadunk két félbevágott citromot, egy fej félbevágott fokhagymát, 3 evőkanál szemes borsot, 6 babérlevelet, 3-4 evőkanál mézet, egy csokor petrezselyemszárat és 6-8 szál kakukkfüvet.
Felforraljuk, egy percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük.
Ebbe tesszük a csirkét 6 órára (A megadott mennyiség kb 2 csirkére elegendő, előző nap készítsük el, hűtőszekrényben 3-4 napig eláll).
Pácolás után a csirkét lemossuk, szárazra töröljük, így sütjük meg egészben.


citrom , fokhagyma , babérlevél , méz , petrezselyemszár , kakukkfű , csirke

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra