Auguszt Olga receptje
2018. május 22.Hozzávalók az I. részhez:
- 300 g vaj
- 50 g vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- 120 g tojássárgája (8 db tojássárgája)
Hozzávalók a II. részhez:
- 180 g tojásfehérje (5 db tojásfehérje)
- 200 g kristálycukor
Hozzávalók a III. részhez:
- 300 g finomliszt
- 2 kk sütőpor
- 500 g cseresznye
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A cseresznyét kimagozzuk, nem sokkal a sütés előtt. Az I. rész hozzávalóit keverőtálban kihabosítjuk, a II. rész hozzávalóit habbá verjük.
Az I. és a II. részből készült anyagokat lassan, fakanállal vagy spatulával összekeverjük, hogy ne törjük össze a tojásfehérjehabot, majd beleszórjuk a liszttel elkevert sütőport.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, és közben rétegenként szórjuk bele a cseresznyét. Előmelegített sütőben 160-180 °C-on jó fél óráig sütjük. Tálalás és szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Cseresznyék: Auguszt Olga, ha teheti, a saját kertben termett cseresznyét használja a süteményhez. „Amikor az ültetéshez cseresznyefákat kerestünk, eljutottunk a korai Margithoz és a Hedelfingeni óriáshoz.” A Margit nagy, széles, gömbölyded, színe bordópiros. A Germersdorfihoz hasonlóan ropogós, szilárd húsú, kellemesen édes-savas. A Hedelfingeni óriás Németországból származik. Megnyúlt szív alakú, feketés-pirosra színeződő húsa félkemény, éretten édes-savanykás, fűszeres zamattal. Pitéhez mindkettő alkalmas. Ez a recept egy tartalmas, sűrű, úgynevezett nehéz felvert. A tészta a sok vajtól lágy és szaftos, a cseresznye savassága remekül illik hozzá.
cseresznye , liszt , tojás , vaníliás cukor , vaj , sütőpor