Receptek

Cseresznyés pite

Cseresznyés pite

Amikor pár évvel ezelőtt a kárpótlási jegyen vett törökbálinti szántón terveztük a kertet, nagyapám elgondolása vezetett. Olyan fákat válogattunk az ültetéshez, ami a cukrászathoz alkalmas, időben eltolódó érésű, hogy ne egyszerre kelljen leszedni az egész termést.

Nagyapámnak a cukrászda ellátásához saját gyümölcsöse volt: meggyes, mandulás, barackos területek, és egy majorság! Most már nehéz elképzelni, de a mai Hegyalja út és Lejtő út sarkától a Duna felé eső egyutcányi földterület egy saját tyúkokkal, tehenekkel, lovakkal működő gazdaság volt, ahol a cukrászda részére készült a tej, vaj, túró, tojás. Itt törték fel a tétényi gyümölcsösből érkező mandulát, főzték a lekvárt, eltették télire a meggyet.

Akkor még nem voltak csirkegyárak, a boldog tyúkok, akiket nem csaptak be műfénnyel, csak tavasszal és nyáron tojtak. A tavaszi tojást meszes vízben tették el télire. A tojást így akkor is tudták használni, amikor a tyúkok nem tojtak. A szőlőt fellógatták, hogy száradjon és aszalódjon, az almát egyenként becsomagolták és ládába tették, a sérülésmentes dinnyét mésszel, viasszal vagy hamuval kenték be. Utána faládákba-szalmába csomagolták úgy, hogy a darabok ne érjenek egy-máshoz, így száraz, hűvös helyen akár karácsonyig is kitartott.

Manapság minden anya és nagymamaálma, hogy olyan tejet vehessen, ami a pohárba öntve meg is alszik, és nem keserű, büdös, zavaros léként kell kiönteni, ha véletlenül kinn marad. Hogy olyan gyümölcsöt adjon az unokáinak, amit nem a vegyszerek tartanak össze, ami nem gumis és íztelen, s két hét után is ránctalanul, penészedés nélkül áll az asztalon. Vajon mivel lehet kezelve?

Amikor az ültetéshez cseresznyefákat kerestünk, eljutottunk a korai Margithoz és a Hedelfingeni óriáshoz. A Margit június második hetében érik, friss fogyasztásra, befőtt készítésére egyaránt alkalmas. Mérete nagy (6-8 gramm), alakja széles, gömbölyded, színe bordópiros, kocsánya középhosszú. A Germersdorfiéhoz hasonlóan ropogós, szilárd húsú, kellemesen édes-savas, kiváló minőségű. A Hedelfingeni óriás Németországból származik, július elején szüretelhető. Középnagy, megnyúlt szív alakú, feketés- pirosra színeződő, húsa félkemény, éretten édes-savanykás, fűszeres zamattal.

Pite készítéséhez mindkettő alkalmas. Ez a recept egy tartalmas, sűrű, úgynevezett nehéz felvert. A tészta a sok vajtól lágy és szaftos, a cseresznye savassága remekül illik hozzá.

HOZZÁVALÓK:

I. rész

  • 30 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg tojássárgája (8 db tojássárgája)

II. rész

  • 18 dkg tojásfehérje (5 db tojásfehérje)
  • 20 dkg kristálycukor

III. rész

  • 30 dkg finomliszt
  • 2 kk sütőpor
  • 50 dkg cseresznye

ELKÉSZÍTÉSE:

A cseresznyét kimagozzuk, nem sokkal a sütés előtt.

Az I.rész hozzávalóit egy keverőtálban kihabosítjuk.

A II.rész hozzávalóit habbá verjük

Az I.és a II.részből készült anyagokat lassan, fakanállal összekeverjük, hogy ne törjük össze a tojásfehérjehabot, majd beleszórjuk a liszttel elkevert sütőport

III. Kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, és közben rétegenként szórjuk bele a cseresznyét.Előmelegített sütőben 160-180 °C-on jó fél óráig sütjük.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább