A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Tökös-mákos rétes

Lutz Lajos receptje

2019. február 11.
  • 500 g rétesliszt
  • 100 g BL55 liszt
  • 2 cl ecet
  • 1 kk só
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 5 cl olaj
  • 2,5 dl langyos víz

TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:

  • 400 g sütőtök
  • 100 g mák
  • 20 g aranymazsola
  • 50 g cukor
  • 1 db narancs és a reszelt héja
  • 1 db citrom és a reszelt héja
  • 30 g édes morzsa
  • 2 g fahéj
  • 5 cl tejszín
  • 1 doboz tejföl
  • 20 g porcukor (a szóráshoz)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Jobb mindjárt az elején tisztázni, hogy milyen tökről is van szó. Esetünkben a sütőtök került intim kapcsolatba a mákkal, amit a mák meg is köszönt, amilyen gőgös őkelme, de sima főzőtökkel is szokták vegyíteni: a végeredmény ugyanaz. A réteskészítésben nyilván az a legszórakoztatóbb, amikor cserfes lányok, bővérű asszonyok nyújtják a rétestésztát, és ahogy megered a nyelvük, nem kímélnek sem embert, sem istent. Lutz Lajos a sütőtökös változatot készítette, még megjelenésében is inkább városias kivitelben: a falusi házitól különbözik a tészta simasága, és kerekded domborulatai is mások. Kivillannak a sütőtökkockák, mintha kikacsintanának a sűrű mákból. Nagy szemű mazsola, mákos vaníliasodó kerül köretként a tányérra.

RÉTESTÉSZTA
Nem gyári réteslapot használtunk, mert a tökös-mákos megérdemli, azonkívül a rétesnyújtás igen szórakoztató tevékenység, nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb, mint a készen kapható. De persze, ha nincs kedv, idő, akkor a kész is megteszi.

ELKÉSZÍTÉSE:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, alakítsunk ki egy kis mélyedést benne, abba keverjük bele a tojást, a vizet. A dagasztás kb. 15 percig tart, a langyos vizet apránként adagoljuk, ahogy a tészta felveszi. Egy kis zsiradékot is tanácsos belekeverni. A végén két cipóra osztjuk a tésztát, és szépen leolajozzuk. Majd egy melegen tartott tállal letakarjuk, pihentetjük 20 percig. Kigyúrjuk, kilapítjuk a tésztát, és óvatosan, ahogy engedi – körbejárva az asztalt – mind a négy sarkánál kihúzzuk, nyújtjuk a tésztát. Ez igazi társas tevékenység, mert összehangolt mozdulatokkal ketten hamarabb kihúzzák, de így is szakadhat, az sem baj. Lényeg az, hogy hártyavékonyra húzzuk ki a tésztát. Legyen szinte áttetsző. Kenjük le olajjal finoman.

Töltelék elkészítése:
A sütőtököt lapokra gyaluljuk, a mákot cukorral, aranymazsolával és a többi hozzávalóval összefőzzük, körülbelül 4-5 percig. Kihűtjük. A húzott rétesre szórjuk a tölteléket, egyenletesen eligazítjuk, majd feltekerjük, és a tekercset olajos tejföllel szépen lekenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Tálalás:
Porcukorral megszórjuk, tokajiban áztatott aranymazsola- és vaníliamártást teszünk a tányérra.


tök , mák , aranymazsola , liszt , tojás , fahéj , tejszín , tejföl , citrom héja , narancs héja , sütötök , porcukor

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra