Lutz Lajos receptje
2019. február 11.- 500 g rétesliszt
- 100 g BL55 liszt
- 2 cl ecet
- 1 kk só
- 1 db tojássárgája
- 50 g vaj
- 5 cl olaj
- 2,5 dl langyos víz
TÖLTELÉK
HOZZÁVALÓK:
- 400 g sütőtök
- 100 g mák
- 20 g aranymazsola
- 50 g cukor
- 1 db narancs és a reszelt héja
- 1 db citrom és a reszelt héja
- 30 g édes morzsa
- 2 g fahéj
- 5 cl tejszín
- 1 doboz tejföl
- 20 g porcukor (a szóráshoz)
Nem gyári réteslapot használtunk, mert a tökös-mákos megérdemli, azonkívül a rétesnyújtás igen szórakoztató tevékenység, nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb, mint a készen kapható. De persze, ha nincs kedv, idő, akkor a kész is megteszi.
Szitáljuk a lisztet egy tálba, alakítsunk ki egy kis mélyedést benne, abba keverjük bele a tojást, a vizet. A dagasztás kb. 15 percig tart, a langyos vizet apránként adagoljuk, ahogy a tészta felveszi. Egy kis zsiradékot is tanácsos belekeverni. A végén két cipóra osztjuk a tésztát, és szépen leolajozzuk. Majd egy melegen tartott tállal letakarjuk, pihentetjük 20 percig. Kigyúrjuk, kilapítjuk a tésztát, és óvatosan, ahogy engedi – körbejárva az asztalt – mind a négy sarkánál kihúzzuk, nyújtjuk a tésztát. Ez igazi társas tevékenység, mert összehangolt mozdulatokkal ketten hamarabb kihúzzák, de így is szakadhat, az sem baj. Lényeg az, hogy hártyavékonyra húzzuk ki a tésztát. Legyen szinte áttetsző. Kenjük le olajjal finoman.
A sütőtököt lapokra gyaluljuk, a mákot cukorral, aranymazsolával és a többi hozzávalóval összefőzzük, körülbelül 4-5 percig. Kihűtjük. A húzott rétesre szórjuk a tölteléket, egyenletesen eligazítjuk, majd feltekerjük, és a tekercset olajos tejföllel szépen lekenjük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
tök , mák , aranymazsola , liszt , tojás , fahéj , tejszín , tejföl , citrom héja , narancs héja , sütötök , porcukor