Receptek

Töltött libanyak gerslirizottóval (kóser)

Rosenstein Tibor receptje

2020. július 30.

TÖLTÖTT LIBANYAK
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db tisztított libanyakbőr
  • 1 db libamellfilé
  • 1 db pászkalap
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 2 fej vöröshagyma
  • apróra vágott petrezselyem
  • só, bors, gyömbér, szerecsendió, pirospaprika, fokhagyma, libazsír

GERSLIRIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg gersli tisztítva, alaposan átmosva
  • fél dl olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 5 dl szárnyasalaplé

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
TÖLTÖTT LIBANYAK ELKÉSZÍTÉSE:
Húsdarálón finomra daráljuk a libamellet, a pászkalapot pedig óvatosan enyhén langyos vízbe áztatjuk.

Fél fej hagymát finomra vágunk, és üvegesre pirítjuk egy evőkanál libazsíron. Hozzáadjuk az összevágott petrezselymet, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, majd hagyjuk kihűlni.

A ledarált húst és a kinyomkodott pászkalapot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a pirított hagymát, a petrezselymet és az összezúzott fokhagymát.

Ízlés szerint adagoljunk bele a többi fűszerből is. A libanyakbőrt a szűkebb felénél cérnával összevarrjuk, vagy hústűvel összetűzzük. A tölteléket hegyes kanállal beletöltjük a másik végénél, szép egyenletesen elosztva a húst. Lezárjuk a végét, és kívülről sózzuk meg.

Kikenünk zsírral egy tepsit, beletesszük a megtöltött nyakat, és kevés vizet öntünk alá. Köré tesszük a megmaradt hagymát, 2 gerezd fokhagymát, esetleg egy almát.

Letakarjuk alufóliával, és 180 °C-os sütőben kb. 30 percig sütjük, majd fólia nélkül, 200-210 °C-on készre sütjük, miközben folyamatosan locsolgatjuk.

Kivesszük a sütőből, rövid ideig pihentetjük, majd szeletekre vágva kínáljuk.

GERSLIRIZOTTÓ ELKÉSZÍTÉSE:
Egy edényben üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, rátesszük a gerslit, és rövid ideig együtt hevítjük. Ráöntjük a fehérbort, és elkezdjük lassan forralni.

Folyamatos keverés mellett fokozatosan felöntjük az alaplével, majd fedővel lefedve lassú tűzön fogkeményre főzzük.


libanyakbőr , libamellfilé , pászkalap , tojás , vöröshagyma , petrezselyem , gyömbér , pirospaprika , fokhagyma , szerecsendió , libazsír , olívaolaj , gersli , száraz fehérbor , szárnyasalaplé

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra