Mautner Zsófia receptje
2019. október 27.- 3 db nagyobb kígyóuborka
- 2 db nagyobb kovászos uborka
- 30 dkg darált marhahús
- só, bors
- 5 dl leszűrt húsleves vagy alaplé
- 3 dl tejföl
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csokor kapor, finomra aprítva
- néhány ág tárkony, finomra aprítva
- citromhéj, csili a tetejére
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A kígyóuborkákat zöldséghámozóval meghámozzuk, majd kb. 4 cm-es darabokra vágjuk. Karalábévájóval kivájjuk a közepüket, de nem teljesen, az aljuk ne lyukadjon ki. A belsejüket kidobjuk (az úgyis főleg mag és víz). A kovászos uborkákat nem kell meghámozni, és azok kivájt belsejét megtartjuk, a mártáshoz használjuk fel. A darált húst sózzuk, borsozzuk, majd megtöltjük vele az uborkák üregét (ez is a karalábévájó segítségével a legegyszerűbb).
A megtöltött uborkákat egy nagy serpenyőbe vagy alacsony lábasba állítjuk. Felöntjük a húslevessel, köré szórjuk a kovászos uborka belsejét, majd fedő alatt 30 percig főzzük. Kivesszük az uborkákat, és a mártást behabarjuk a tejföllel.
Végül néhány evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük. Citrommal, ha szükséges, pici cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a kaprot és a tárkonyt. Melegen és hidegen is finom. Tálaláskor a tetejére reszelt citromhéjat, csilit és zöldfűszernövényt teszünk.

kígyóuborka , kovászos uborka , darált marhahús , tejföl , kapor , tárkony