Receptek

Túrós és szilvalekváros derelye

Nábelek Zsófia receptje

2022. május 4.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 kg lisztes burgonya
  • 3 db tojás
  • 200 g liszt
  • 1 tk só
  • 1 mk cukor

Hozzávalók a töltelékekhez:

  • 250 g túró
  • fél citrom héja
  • 2 ek cukor
  • 2 dl sűrű szilvalekvár

Hozzávalók a morzsához:

  • 150 g zsemlemorzsa
  • 20 g porcukor + a tálaláshoz
  • 50 g vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és áttörjük. Még melegen hozzákeverjük a lisztet és a tojást. A burgonyás tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, derelyevágóval 10×10 centis négyzetekre vágjuk.

Az egyik felét túró, citromhéj és cukor keverékével töltjük meg, a másikat szilvalekvárral: mindegyik négyzet közepére tegyünk egy-egy púpos evőkanál tölteléket, majd átlósan hajtsuk félbe a tésztát, a széleket nyomkodjuk össze.

Enyhén sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a felszínre.


A zsemlemorzsát a vajon megpirítjuk, és hozzákeverjük a porcukrot. Még forrón összeforgatjuk a zsemlemorzsával, végül porcukorral meghintve vagy édes tejföllel tálaljuk.


burgonya , liszt , tojás , túró , citrom héja , szilvalekvár , zsemlemorzsa , porcukor