Receptek

Véreshurka-golyó céklaraviolival

Barka Áron receptje

2022. január 20.

Véres hurka

Hozzávalók:

  • 3 db szikkasztott zsömle
  • 2,5 dl sertésvér
  • 7 cl tejszín
  • 10 dkg aprított sonkahagyma, zsírban megfonnyasztva
  • só, tört fekete bors, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj, majoránna
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa

Céklaravioli

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb cékla
  • 2 db nagyobb birsalma
  • 1 ek barna cukor
  • 50 g vaj

ADAG: 2 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A vért összekeverjük a tejszínnel, a felkockázott zsemlékkel és a fűszerekkel, majd sózzuk. Gőzölő- vagy porcelánformába, esetleg fedeles jénai tálba tesszük, és 110 °C-os sütőben gőzöljük.

Ha van maghőmérőnk, 80 °C-ra melegítjük a masszát (ha nincs, akkor kb. egy óra alatt megdermed).


Kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

A céklát puhára főzzük, és vékony szeletekre vágjuk úgy, hogy minél nagyobb átmérőjű, vékony, kör alakú lapokat kapjunk. Ha túl lágy a formázáshoz, hűtőszekrénybe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon, majd kb. 10 grammos golyókat formázunk belőle, és bepanírozzuk.
Forró olajban kisütjük. 

A birsalmát meghámozzuk, feldaraboljuk, a barna cukorból világos karamellt készítünk. Rátesszük a vajat, a feldarabolt birsalmát, majd lefedjük és alacsony lángon puhára pároljuk.
A birsalmadarabokat szűrőkanállal turmixgépbe szedjük, majd összeturmixoljuk annyi karamelles lével, hogy kenhető állagú legyen.

A céklaszeletekből kiszúróformával köröket szúrunk. A lapok közepére birspürét halmozunk, majd befedjük egy másik szelet céklával, és a széleit lenyomkodjuk. Ha van kiszúró-készletünk, a felső laphoz eggyel nagyobb kiszúrót válasszunk, így több töltelékkel is egyenletes marad a „ravioli” széle.

zsömle , sertésvér , tejszín , sonkahagyma , cékla , birsalma , gyömbér , fahéj , majoránna , szegfűszeg

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra