Zirig Árpád receptje
2018. szeptember 2.- leveles tészta
- krémsajt vagy mascarponé
- feta, túró, juhtúró, pesztó, paradicsomszósz
- szalonna
- sonka
- gomba
- aszalt paradicsom
- sajt
- áfonya, szilva, barack
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05168-700x466-770x_.jpg?token=8014ba1c08cb583a8a22480c0552567d)
A leveles, hajtogatott tésztákat érdemes téglalapokra vágni, mivel minél kevesebb nyesedékkel dolgozunk, annál jobban ki tudjuk használni a tésztát. A hajtogatott tészták maradékait ugyan összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk újra, de ez már nem lesz sütés után leveles, ezért a karika, kisvirág, szívecske, traktor alakú leveles tészták tulajdonképpen veszteségesek.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05171-700x466-770x_.jpg?token=28bb23a79d5dd41a50211726fb6909c0)
A négyzet alakúra vágott tésztát állítsuk párokba, az egyik tésztakocka közepét szúrjuk ki pogácsaszaggatóval - ez lesz a sütemény teteje. Az aljának szánt tészta közepére kenjünk lágy krémsajtot (vagy mascarponét, fetát, túrót, juhtúrót, pesztót, paradicsomszószt, végtelen a lista), erre szórjunk szalonnát, sonkát, gombát, aszalt paradicsomot, még több sajtot - újabb végtelen lehetőségek sora.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05179-700x466-770x_.jpg?token=b11bbbc210770776e5393f9c01d8c733)
Ha kicsit tartalmasabbá tennénk, óvatosan üssünk fel egy tojást egy tálba, majd finoman kézzel emeljük ki a tojássárgáját és tegyük az alap közepére. A maradék tojásfehérjét használhatjuk pavlovához, Rákóczi túróshoz, habos-almás pitéhez, húsprádhoz, de a fagyasztóban két hónapig eláll dobozban, úgyhogy később is elő lehet venni.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05185-700x466-770x_.jpg?token=d26194f7b08b7628659ecb7364a1c4bf)
Amikor már minden feltét a tésztán van, óvatosan kenjük meg a széleket tojásfehérjével vagy egész, felvert tojással, ezzel tapasszuk rá a felső tésztaréteget. Ujjal finoman nyomkodjuk le, de ne nyomjuk teljesen össze, különben a tészta nem fog megemelkedni.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05189-700x466-770x_.jpg?token=30051a6479ab30c9f2b18907577689ba)
A kiszúrt korongokat se dobjuk el, ezek még tökéletesen felhasználhatók egy falatnyi süteménynek: a közepét ujjal nyomkodjuk meg, hogy egy kis mélyedést kapjunk, így középen nem fog annyira megemelkedni. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg gyümölccsel, tegyünk rá egy fél szilvát, barackot, cukrászkrémet és süssük a többi süteménnyel.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05209-700x466-770x_.jpg?token=ebf07441046491d4a93cb398c3691af1)
190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és még melegen tálaljuk.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/14/dsc05210-700x466-770x_.jpg?token=2f0f85bb79a24e497ead3e704ce997b3)