Receptek

Villámgyors variációk leveles tésztára

Villámgyors variációk leveles tésztára

Sulikezdésre, uzsonnacsomagba, kirándulásra, vendégségre, szóval bármilyen eseményre, amikor húsz perc alatt kell összedobni egy kicsit extrát.

Készíthetjük házi leveles tésztából, hájas tésztából (ezekből érdemes tartani otthon a fagyasztóban, adagonként lefagyasztva), de ha minden kötél szakad, akkor boltiból is, csak lehetőleg jó minőséget válasszanak, ami feltehetőleg látott természetes alapanyagot is. A sós kis falatkák (canapé) faék egyszerűségűek és pillanatok alatt elkészíthetők és csak rajtunk múlik, mit halmozunk rá. Íme néhány ötlet!

A leveles, hajtogatott tésztákat érdemes téglalapokra vágni, mivel minél kevesebb nyesedékkel dolgozunk, annál jobban ki tudjuk használni a tésztát. A hajtogatott tészták maradékait ugyan összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk újra, de ez már nem lesz sütés után leveles, ezért a karika, kisvirág, szívecske, traktor alakú leveles tészták tulajdonképpen veszteségesek.

A négyzet alakúra vágott tésztát állítsuk párokba, az egyik tésztakocka közepét szúrjuk ki pogácsaszaggatóval - ez lesz a sütemény teteje. Az aljának szánt tészta közepére kenjünk lágy krémsajtot (vagy mascarponét, fetát, túrót, juhtúrót, pesztót, paradicsomszószt, végtelen a lista), erre szórjunk szalonnát, sonkát, gombát, aszalt paradicsomot, még több sajtot - újabb végtelen lehetőségek sora.

Lehet játszani az édessel és a sóssal: jó páros a krémsajt, összemorzsolt gorgonzola és néhány szem áfonya, de karakteres otelló szőlővel, camemberttel, brie-vel is érdemes kipróbálni.

Ha kicsit tartalmasabbá tennénk, óvatosan üssünk fel egy tojást egy tálba, majd finoman kézzel emeljük ki a tojássárgáját és tegyük az alap közepére. A maradék tojásfehérjét használhatjuk pavlovához, Rákóczi túróshoz, habos-almás pitéhez, húsprádhoz, de a fagyasztóban két hónapig eláll dobozban, úgyhogy később is elő lehet venni.

Amikor már minden feltét a tésztán van, óvatosan kenjük meg a széleket tojásfehérjével vagy egész, felvert tojással, ezzel tapasszuk rá a felső tésztaréteget. Ujjal finoman nyomkodjuk le, de ne nyomjuk teljesen össze, különben a tészta nem fog megemelkedni.

A kiszúrt korongokat se dobjuk el, ezek még tökéletesen felhasználhatók egy falatnyi süteménynek: a közepét ujjal nyomkodjuk meg, hogy egy kis mélyedést kapjunk, így középen nem fog annyira megemelkedni. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg gyümölccsel, tegyünk rá egy fél szilvát, barackot, cukrászkrémet és süssük a többi süteménnyel.

190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és még melegen tálaljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez.
Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.