Zirig Árpád receptje
2018. szeptember 2.- leveles tészta
- krémsajt vagy mascarponé
- feta, túró, juhtúró, pesztó, paradicsomszósz
- szalonna
- sonka
- gomba
- aszalt paradicsom
- sajt
- áfonya, szilva, barack
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Sulikezdésre, uzsonnacsomagba, kirándulásra, vendégségre, szóval bármilyen eseményre, amikor húsz perc alatt kell összedobni egy kicsit extrát.
Készíthetjük házi leveles tésztából, hájas tésztából
(ezekből érdemes tartani otthon a fagyasztóban, adagonként lefagyasztva), de ha minden kötél szakad, akkor boltiból is, csak lehetőleg jó minőséget válasszanak, ami feltehetőleg látott természetes alapanyagot is. A sós kis falatkák (canapé) faék egyszerűségűek és pillanatok alatt elkészíthetők és csak rajtunk múlik, mit halmozunk rá.
Íme néhány ötlet!

A leveles, hajtogatott tésztákat érdemes téglalapokra vágni, mivel minél kevesebb nyesedékkel dolgozunk, annál jobban ki tudjuk használni a tésztát. A hajtogatott tészták maradékait ugyan összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk újra, de ez már nem lesz sütés után leveles, ezért a karika, kisvirág, szívecske, traktor alakú leveles tészták tulajdonképpen veszteségesek.

A négyzet alakúra vágott tésztát állítsuk párokba, az egyik tésztakocka közepét szúrjuk ki pogácsaszaggatóval - ez lesz a sütemény teteje. Az aljának szánt tészta közepére kenjünk lágy krémsajtot (vagy mascarponét, fetát, túrót, juhtúrót, pesztót, paradicsomszószt, végtelen a lista), erre szórjunk szalonnát, sonkát, gombát, aszalt paradicsomot, még több sajtot - újabb végtelen lehetőségek sora.

Lehet játszani az édessel és a sóssal: jó páros a krémsajt, összemorzsolt gorgonzola és néhány szem áfonya, de karakteres otelló szőlővel, camemberttel, brie-vel is érdemes kipróbálni.
Ha kicsit tartalmasabbá tennénk, óvatosan üssünk fel egy tojást egy tálba, majd finoman kézzel emeljük ki a tojássárgáját és tegyük az alap közepére. A maradék tojásfehérjét használhatjuk pavlovához, Rákóczi túróshoz, habos-almás pitéhez, húsprádhoz, de a fagyasztóban két hónapig eláll dobozban, úgyhogy később is elő lehet venni.

Amikor már minden feltét a tésztán van, óvatosan kenjük meg a széleket tojásfehérjével vagy egész, felvert tojással, ezzel tapasszuk rá a felső tésztaréteget. Ujjal finoman nyomkodjuk le, de ne nyomjuk teljesen össze, különben a tészta nem fog megemelkedni.

A kiszúrt korongokat se dobjuk el, ezek még tökéletesen felhasználhatók egy falatnyi süteménynek: a közepét ujjal nyomkodjuk meg, hogy egy kis mélyedést kapjunk, így középen nem fog annyira megemelkedni. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg gyümölccsel, tegyünk rá egy fél szilvát, barackot, cukrászkrémet és süssük a többi süteménnyel.

190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és még melegen tálaljuk.
