A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Villámgyors variációk leveles tésztára

Zirig Árpád receptje

2018. szeptember 2.
  • leveles tészta
  • krémsajt vagy mascarponé
  • feta, túró, juhtúró, pesztó, paradicsomszósz
  • szalonna
  • sonka
  • gomba
  • aszalt paradicsom
  • sajt
  • áfonya, szilva, barack
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Sulikezdésre, uzsonnacsomagba, kirándulásra, vendégségre, szóval bármilyen eseményre, amikor húsz perc alatt kell összedobni egy kicsit extrát.

Készíthetjük házi leveles tésztából, hájas tésztából

(ezekből érdemes tartani otthon a fagyasztóban, adagonként lefagyasztva), de ha minden kötél szakad, akkor boltiból is, csak lehetőleg jó minőséget válasszanak, ami feltehetőleg látott természetes alapanyagot is. A sós kis falatkák (canapé) faék egyszerűségűek és pillanatok alatt elkészíthetők és csak rajtunk múlik, mit halmozunk rá.

Íme néhány ötlet!



A leveles, hajtogatott tésztákat érdemes téglalapokra vágni, mivel minél kevesebb nyesedékkel dolgozunk, annál jobban ki tudjuk használni a tésztát. A hajtogatott tészták maradékait ugyan összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk újra, de ez már nem lesz sütés után leveles, ezért a karika, kisvirág, szívecske, traktor alakú leveles tészták tulajdonképpen veszteségesek.



A négyzet alakúra vágott tésztát állítsuk párokba, az egyik tésztakocka közepét szúrjuk ki pogácsaszaggatóval - ez lesz a sütemény teteje. Az aljának szánt tészta közepére kenjünk lágy krémsajtot (vagy mascarponét, fetát, túrót, juhtúrót, pesztót, paradicsomszószt, végtelen a lista), erre szórjunk szalonnát, sonkát, gombát, aszalt paradicsomot, még több sajtot - újabb végtelen lehetőségek sora.



Lehet játszani az édessel és a sóssal: jó páros a krémsajt, összemorzsolt gorgonzola és néhány szem áfonya, de karakteres otelló szőlővel, camemberttel, brie-vel is érdemes kipróbálni.

Ha kicsit tartalmasabbá tennénk, óvatosan üssünk fel egy tojást egy tálba, majd finoman kézzel emeljük ki a tojássárgáját és tegyük az alap közepére. A maradék tojásfehérjét használhatjuk pavlovához, Rákóczi túróshoz, habos-almás pitéhez, húsprádhoz, de a fagyasztóban két hónapig eláll dobozban, úgyhogy később is elő lehet venni.



Amikor már minden feltét a tésztán van, óvatosan kenjük meg a széleket tojásfehérjével vagy egész, felvert tojással, ezzel tapasszuk rá a felső tésztaréteget. Ujjal finoman nyomkodjuk le, de ne nyomjuk teljesen össze, különben a tészta nem fog megemelkedni.



A kiszúrt korongokat se dobjuk el, ezek még tökéletesen felhasználhatók egy falatnyi süteménynek: a közepét ujjal nyomkodjuk meg, hogy egy kis mélyedést kapjunk, így középen nem fog annyira megemelkedni. Kenjük meg lekvárral, szórjuk meg gyümölccsel, tegyünk rá egy fél szilvát, barackot, cukrászkrémet és süssük a többi süteménnyel.



190 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, és még melegen tálaljuk.


leveles tészta , édes , level , sajt , áfonya , sós