Receptek

Vörösborban párolt sertéspofa rozmaringos knédlivel

Vörösborban párolt sertéspofa rozmaringos knédlivel

Szabó Péter receptje 4 fő részére

HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg sertéspofa
  • 40 dkg liszt (a húshoz)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zöldség
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg fokhagyma
  • 20 g paradicsompüré
  • 20 g sertészsír
  • 7 dl vörösbor
  • 2 db babérlevél
  • 5 g egész kömény
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 szál rozmaring
  • 40 dkg liszt (a knédlihez)
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • só, egész bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A sertéspofát előkészítjük. A hártyától megtisztítjuk, és besózzuk. Lisztben megforgatjuk, és elősütjük egy nagy lábasban. A visszamaradt zsiradékban barnára pirítjuk a paradicsompürét. Közben meghámozzuk a zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát héjjal együtt főzzük, ezeket elég csak megmosni. Amikor a paradicsompüré lepirult, a karikára vágott zöldségeket még pirítjuk egy percet a paradicsompürén. Ezután felöntjük a vörösborral. Alaposan kiforraljuk. Ezután belerakjuk a húst és a fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi elfedi. Fedő alatt 1-1,5 órán át főzzük.

Közben elkészítjük a knédlit. Kovászt készítünk: meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt, kevés cukrot. Meghintjük a tetejét liszttel, és pár percre félretesszük. Utána belekeverjük a lisztet, az olívaolajat, sót és annyi vizet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Meleg helyen letakarva kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk egy kevés rozmaringgal, és feltekerjük. Ezután egy tepsibe vizet öntünk és betesszük a sütő aljába.

120 °C-ra melegítjük a sütőt. A knédlit egy másik tepsibe rakjuk, és betesszük a sütőbe kb. 40 percre.
Amikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tálba. A mártást egy szitán átszűrjük. A zöldségekre és a fűszerekre már nincs szükségünk. A mártást visszatesszük a tűzre, és étkezési keményítővel mártássűrűségűre sűrítjük. Visszatesszük a mártásba a húst. Esetleg utánaízesítünk pici sóval és cukorral.

Ha a knédli megsült, kivesszük a sütőből és felszeleteljük. Serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük, tányérra rendezzük. A pofát köré rakjuk, mártással meglocsoljuk.

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább