Receptek

Vörösborban párolt sertéspofa rozmaringos knédlivel

Szabó Péter receptje

2020. július 22.
  • 80 dkg sertéspofa
  • 40 dkg liszt (a húshoz)
  • 20 dkg sárgarépa
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 dkg fokhagyma
  • 20 g paradicsompüré
  • 20 g sertészsír
  • 7 dl vörösbor
  • babérlevél, egész kömény, kakukkfű, rozmaring
  • 40 dkg liszt (a knédlihez)
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • só, egész bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A sertéspofát megtisztítjuk a hártyától, és besózzuk. Lisztben megforgatjuk, és elősütjük. A visszamaradt zsiradékban barnára pirítjuk a paradicsompürét.

A répát meghámozzuk, a hagymákat héjjal együtt főzzük, ezeket elég csak megmosni. Amikor a paradicsompüré lepirult, a karikákra vágott zöldségeket még pirítjuk egy percig benne. Ezután felöntjük a vörösborral. Alaposan kiforraljuk, belerakjuk a húst és a fűszereket. Felöntjük annyi vízzel, amennyi elfedi.

Fedő alatt 1-1,5 órán át főzzük.

A knédlihez a meglangyosított tejben elkeverjük az élesztőt, kevés cukrot. Belekeverjük a lisztet, az olívaolajat, sót és annyi vizet, hogy jól formázható legyen. Meleg helyen letakarva kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk rozmaringgal, és feltekerjük. Egy tepsibe vizet öntünk és betesszük a sütő aljába.

A knédlit egy másik tepsibe rakjuk, és betesszük a sütőbe kb. 40 percre 120 °C-ra.

Amikor a hús megfőtt, kiszedjük egy tálba. A mártást szitán átszűrjük, és étkezési keményítővel mártássűrűségűre főzzük. Visszatesszük a mártásba a húst. Ha a knédli megsült, kivesszük a sütőből és felszeleteljük.

Serpenyőben kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük, tányérra rendezzük. A pofát köré rakjuk, mártással meglocsoljuk.


rozmaring , vörösbor , sertéspofa , liszt , sárgarépa , vöröshagyma , fokhagyma , paradicsompüré , sertészsír , babérlevél , egész kömény , kakukkfű , élesztő , étkezési keményítő , tej , olívaolaj