Receptek

Zakuszka

Zakuszka

Saly Noémi receptje

Az erdélyi örmények találmánya. Odaát minden háziasszonynak megvan a maga receptje. Ugyan a zakuszkafőzés egész napos cirkusz, és közben úgy néz ki a konyha, mint egy mészárszék, de minden fáradtságot megér az, hogy akár tél derekán is érezhetjük a veteményes meleg, fűszeres illatát, a nyár érett ízeit.

HOZZÁVALÓK:
  • 1 kg szárazbab (fehér is, tarka is lehet, de egyféle) 
  • 3 kg paradicsompaprika 
  • 2 kg padlizsán 
  • 1 kg hagyma 
  • 3 kg jó érett paradicsom 
  • 2 l olaj 
  • 1/2 marék szemes bors 
  • 10 db babérlevél 
  • 1-2 marék só 
ESZKÖZÖK:

12 literes nagyfazék, három jókora (3-5 literes) lábas, vájdlingok, tálak, húsdaráló, paradicsompasszírozó, kiskés, fa-vagy műanyag kés, két vágódeszka, alufólia, üvegek, celofán.

ELKÉSZÍTÉSE:

A babot előző este átválogatom, beáztatom. Reggel fölteszem főni az egyik lábasban. A padlizsánt a sütő rácsán alufóliára fektetve megsütöm. Egyszer-kétszer meg kell forgatni. (Akinek van kertje, süsse parázson, sokkal jobb.) Amíg sül, felnégyelem és egy másik lábasban fölteszem főni a paradicsomot.
Kicsumázom és a húsdarálón ledarálom a paradicsompaprikát. Az olaj harmadát az ötliteres lábosba öntöm, lassú tűzön párolni kezdem a paprikamasszát - legalább egy óra kell neki. Időről időre megkeverem.

Közben ledarálom a megtisztított, hasábokra vágott hagymát és a megfőtt, leszűrt babot is (lehet úgy is, hogy csak a felét: a másik fele egészben mehet a zakuszkába).

A megsült padlizsán bőrét lehúzom, két vágódeszka között kinyomom a levét, fakéssel durvára darabolom (nem szabad a húsdarálóba tenni, a vastól megfeketedik!).

A nagyfazékban az olaj második harmadával fölteszem dinsztelődni a hagymát.

A megfőtt paradicsomot áthajtom a passzírozón. Ha a hagyma kezd színt kapni, hozzákeverem a babot, a paradicsompaprikát (olajostól), majd a padlizsánt, a paradicsompépet, a borsot, a babért, a sót és a maradék olajat.

Rotyog még egy órácskát, persze kevergetem. Akkor jó, ha feljött az olaj a felszínére. Forrón üvegekbe vele, lezárom, öt perc fejenállás, és irány a dunsztolókosár. Az olaj felküzdi magát a kence tetejére, és megóvja a romlástól.

CIFRÁZZAM?

A paradicsompaprika-hagyma-paradicsomszentháromságához járulhat csak bab vagy csak padlizsán; padlizsán és erdei gombák; padlizsán és sült, lebőrözött zöldpaprika; gomba és reszelt sárgarépa, zeller; apróra kockázott tök; fokhagyma, egy-két csípős paprika. Volt, hogy tettem bele egy marék szárított bazsalikomot is. (Mari néni jajveszékelt, hogy elrontom, de aztán ő is úgy nyilatkozott: "ez erősen jó".) Az összetevők és az arányok is változhatnak tehát - de egy biztos: félkilókkal nem érdemes babrálni.

FELHASZNÁLÁSA:

Friss, puha kenyérre vagy pirítósra kenve. Jó vastagon. Teával mennyei téli reggeli vagy vacsora. Felbontáskor alaposan át kell keverni. Ha nem fogy el azonnal (ami szinte kizárt), egy újabb kanál olajjal megfejelve a hűtőben jól eláll.

 

Hozzászólás a cikkhez (A *-gal jelölt mezőket mindenképpen töltse ki)


 

A hozzászólások moderálására a Magyar Konyha Kiadó a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólása csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik a MagyarKonyhaMagazin.hu véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.

Weboldalunk sütiket használ annak érdekében, hogy személyre szabott és interaktív módon tudjuk megjeleníteni az Ön számára releváns tartalmainkat. A Weboldalunk használatával Ön elfogadja, hogy az oldal sütiket használ.

Kérjük, olvassa el Cookies Szabályzatunkat, amelyben további információkat olvashat a sütikről és azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket. Tovább