Gyurik Gábor receptje
2019. április 5.- 4 kg tejes csöves kukorica
- 2 l zöldségalaplé
- 60 dkg tőkehal
- 1 db közepes szarvasgomba
- 2 szál póréhagyma
- kisebb csokor izsóp
- 4 dl tejszín
- 2 dl fehérbor
- 1/2 dl olívaolaj
- 8 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1-2 ek só
- kevés ecet
ADAG: 10 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A póréhagymát felszeleteljük, az olíván megfonnyasztjuk. A kukoricacsövekről a szemeket lefaragjuk, és a hagymával tovább pároljuk. Amikor a víz elpárolgott, felöntjük a fehérborral. Ha elpárolgott az alkohol, felöntjük az alaplével és a tejszínnel. Sózzuk, cukorral és ecettel ízesítjük, majd hozzáadjuk a száráról letépkedett izsópleveleket. 25-30 percig főzzük, majd erős fokozaton turmixoljuk, sűrű szitán átpasszírozzuk. Ha szükséges, utánaízesítjük. Serpenyőt melegítünk, amiben a tőkehalat kevés olvasztott vajon körbesütjük. Tálaláskor a halat a tányérba helyezzük, erre merjük a levest, és frissen szeletelt szarvasgombával körberakjuk.
