Adventi kalendárium

Magyar Konyha

2023. november 30.

A Magyar Konyha adventi kalendáriumán minden nap kinyílik egy ablak. Hol egy szép idézet, hol egy recept, hol egy karácsonnyal kapcsolatos gasztrotörténeti morzsát osztunk meg olvasóinkkal. Lélekben és tettekben készüljünk együtt a karácsonyra!


Luca napja utáni időszak maga a vidámság, a mese, az álom és a varázslat az északi népeknél is. Izland őslakói, a vikingek ezekből az északi országokból érkeztek könnyű hajóikon új hazájukba. Mindent, ami a szívüknek drága volt, itt is meghonosítottak. Így a meséket is. Vad sziklák, tűzhányók, gejzírek és a jég világa formálja, bűvöli, befolyásolja az egymástól távol és gyakran teljesen elszigetelten élő családok lelkületét. 

Izlandon a vacsoraasztalnál összegyűlve generációkon át mesével pótolták az újsághíreket. A pásztorok, miközben lakatlan hegyek-völgyek között vándoroltak, pár soros verses üzenetüket lapos birkacsontokra vésték az utánuk jövők számára. Ezeket a tudósításokat az útirányt jelző kőrakásokba - az egy méter magas „emberkék”-be - rejtették.

Természetes, hogy a gyerekek is tele vannak fantasztikus történetekkel. Legismertebb a tizenkét kis Troll-ivadékról tartott hiedelmük. Ezek a kópék még a régi pogány világ szülöttei. Ők is Luca napján lépnek színre, és szó, ami szó, ebadta egy társaság. A mi fogalmaink szerint olyan manó félék. Mindegyiküknek más és más a neve, és más és más a dolga. Az első tejet szerez az istállóból. A másik kitakarítja a házat. A harmadik bort tölt az üvegbe. Egy meg a gyertyák kanócát koppintja le. Akad, aki az ajtókat csapdossa. Ismét más torkoskodva a tányérokat nyaldossa. A leghuncutabbak a kulcslyuknál leselkednek, figyelve, hogy így ünnep előtt a ház gyerekei szót fogadnak-e. A kis Troll-kölykök ezután még január hatodikáig a családoknál ténferegnek. Utána a gyerekek fellélegezhetnek: az ellenőrzés megszűnt.

Izlandon a hájas tésztának nagy a keletje év végéhez közeledve. Hagyományosan lóhájat vagy birkahájat használnak hozzá. Mi most Nábelek Zsófia hájas süteményének receptjét ajánljuk a téli, hideg napokra.


Fotó: Adobe Stock, Kaunitz Tamás



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Recept ajánló