Receptek

Hájas sütemény

Nábelek Zsófia receptje

2021. január 19.

(kb. 20 darab)
Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 50 g rétesliszt
  • 200 g háj + 50 g liszt
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 ek tejföl
  • 1 kk ecet
  • 1 db tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 mk só

Töltelék
Hozzávalók:

  • szilvalekvár
  • porcukor
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
A leveles tészták családjába tartozik a hájas sütemény is, a téli édességek retró darabja.


Elkészítése:

A darált hájat kikeverjük a liszttel, majd kb. 15x15 centis négyzetet formázunk belőle, és egy órára hűtőbe tesszük. A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, ruganyos, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.


Fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük. Alaposan lisztezett felületen a tésztagombócnak négy fület nyújtunk: a gombóc széleiről indulva vékony füleket nyújtunk úgy, hogy középen 2 cm tészta maradjon.



Lesöpörjük a lisztet, középre helyezzük a hájat.



A füleket sorban a hájra hajtjuk, minden hajtásnál lesöpörjük a lisztet, ez minden alkalommal fontos, hogy a rétegek megfelelően kialakuljanak.


Amikor teljesen becsomagoltuk a hájat,


sodrófával óvatosan a szélekre nyomkodjuk.



Következik az első szimpla hajtás:
a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, lesöpörjük a lisztet és háromba hajtjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.

Ezután következik a dupla hajtás: a téglalap alakúra nyújtott tészta egyik szélét kétharmadig behajtjuk.
A fennmaradó kisebb részt a behajtott tésztáig húzzuk, végül összehajtjuk, mint egy könyvet, és ugyanúgy egy órát pihentetjük.

Még egyszer-egyszer megismételjük a hajtásokat.
A tésztát fél centi vékonyan kinyújtjuk, 5x5 centis négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd összehajtjuk.

165 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.

Lezárt dobozban napokig eláll, és minden nappal egyre finomabb lesz.



liszt , rétesliszt , fehérbor , háj , tejföl , ecet , tojás , szilvalekvár , porcukor