Saly Noémi receptje
2020. július 24.- 6-7 szál közepes sárgarépa
- olívaolaj
- 1,5 dl tej
- 1-2 csokor petrezselyem
- só
ESZKÖZÖK:
zöldséghámozó, éles kiskés, vágódeszka, tál, a Piros Lábos, fakanál
ELKÉSZÍTÉSE:
Megtisztítjuk és felkarikázzuk a répát. Lábosunkba félujjnyi olajat töltünk, felhevítjük, és dinsztelni kezdjük benne a répát. Amikor már majdnem puha, hozzátöltjük a tejet, megsózzuk, és még 10-12 percig rotyogtatjuk. Időnként megkeverjük.
Végül hozzátesszük az apróra vágott petrezselymet, jól átkeverjük, kész. Ehetjük magában friss, ropogós cipóval, baguette-tel vagy köretként: egybesült húshoz, natúrszelethez, sült csirkéhez, hirtelen sült fehér halhoz.
Maradt?
Nem nagyon fog maradni, de ha mégis, egy-két napot simán kibír a hűtőben. Remekül társítható krumplipürével, vagy főzünk mellé hamar két kemény tojást. A szaftját ki lehet tunkolni egy alkalmas serclivel.
Díszkíséret
Az apácák zamatos, könnyű, helyi fehérbort kínáltak hozzá, ettől az iránytól nem érdemes eltérni, nekik úgy hétszáz évük volt próbálgatni, ez bejött. Az itthoniakból balatonit választok: csopakit, badacsonyit, de egy budai chardonnay-val is jó.