Nábelek Zsófia receptje
2021. január 19.(kb. 20 darab)
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 50 g rétesliszt
- 200 g háj + 50 g liszt
- 1/2 dl fehérbor
- 1 ek tejföl
- 1 kk ecet
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- 1 mk só
Töltelék
Hozzávalók:
- szilvalekvár
- porcukor
Elkészítése:
A darált hájat kikeverjük a liszttel, majd kb. 15x15 centis négyzetet formázunk belőle, és egy órára hűtőbe tesszük. A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, ruganyos, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.
Fóliába csomagolva legalább 20 percre hűtőbe tesszük. Alaposan lisztezett felületen a tésztagombócnak négy fület nyújtunk: a gombóc széleiről indulva vékony füleket nyújtunk úgy, hogy középen 2 cm tészta maradjon.
Lesöpörjük a lisztet, középre helyezzük a hájat.
A füleket sorban a hájra hajtjuk, minden hajtásnál lesöpörjük a lisztet, ez minden alkalommal fontos, hogy a rétegek megfelelően kialakuljanak.
Amikor teljesen becsomagoltuk a hájat,
sodrófával óvatosan a szélekre nyomkodjuk.
Következik az első szimpla hajtás: a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, lesöpörjük a lisztet és háromba hajtjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
Ezután következik a dupla hajtás: a téglalap alakúra nyújtott tészta egyik szélét kétharmadig behajtjuk.
A fennmaradó kisebb részt a behajtott tésztáig húzzuk, végül összehajtjuk, mint egy könyvet, és ugyanúgy egy órát pihentetjük.
Még egyszer-egyszer megismételjük a hajtásokat.
A tésztát fél centi vékonyan kinyújtjuk, 5x5 centis négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd összehajtjuk.
165 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.
liszt , rétesliszt , fehérbor , háj , tejföl , ecet , tojás , szilvalekvár , porcukor