Cikkek

Gellért Gábor

2023. október 26.

Balatonfüred , Sparhelt Bisztró

A balatonfüredi Sparhelt Bisztró 9 éve nyitotta meg kapuit, és az első perctől kezdve Elek Balázs a séfje. Novemberben azonban minden megváltozik. Balázs külföldre költözik, a Sparhelt konyhafőnökét pedig Mészáros Ádámnak hívják november elsejétől.


Mészáros Ádám az Onyx séfjeként lett közismert. Ez az étterem lett a közép-európai régió első 2 Michelin csillagos étterme. Aztán jött a covid, az Onyx bezárt, Ádám pedig továbblépett. Több kiváló helyet is irányított az utóbbi években.


A történet további részét Kántor Zsuzsanna, a Sparhelt tulajdonosa meséli el.


„Ádámmal a tavalyi Michelin gálán ismerkedtünk meg. Elég gyorsan kiderült, hogy Balázzsal hasonlóan gondolkodnak, meg is hívtuk tavasszal egy közös és – utólag mondhatom – sikeres vacsoraestre. Aztán Balázs szólt, hogy másfelé fordul az élete és 9 év után mennie kell. Pityeregtünk egy kicsit, aztán elgondolkodtam, hogy merre tovább. Ádám volt az első, akit felhívtam és gyorsan kiderült, hogy becsukhatom a telefonkönyvem. Nagyon érdekelte a kihívás.”A koncepció nem változik, csak az ételek stílusa, hiszen minden séf másképpen gondolkodik. Ádámnak fel kellett dolgoznia, hogy a Sparheltnek nem célja, hogy „csillagokat” szerezzen. A Bib Gourmand címre – amely a magas minőségű és jó ár-érték arányú konyhákat jelöli – büszkék a tulajdonosok, és ennek megtartására törekednek.


A Sparheltben is érezték a vendégszám csökkenést, amely az egész magyar vendéglátó szektorban megfigyelhető. Úgy gondolják, hogy a mostani változás, a kíváncsiság hozhat vendégeket. A Sparheltnek az a feladata, hogy az első hetekben bebizonyítsa, hogy továbbra is a minőségi bisztrókonyhában gondolkodnak.
Kántor Zsuzsanna vázolja fel az új koncepciót:


„Elkezdődött a közös munka. Most két hétig együtt dolgozik a két séf. Novembertől indul az új időszámítás. De csak a konyhában. Azt sokan tudják, hogy nálunk két ötfogásos menüsorból válogathattak a vendégeink. Ebből választhattak 2, 3 vagy 5 fogást. Most visszahozzuk az a la carte étlapot. Lehessen próbálgatni, kóstolni. Emellett lesz egy 3 és egy 5 fogásos menünk. Novemberben még kétféle 5 fogásos menüt kínálunk. Az egyik még Elek Balázs ételeit kínálja, a másik már Mészáros Ádám fogásait mutatja meg. Ahogy Ádám mondja: így tisztelgünk Balázs 9 éves munkája előtt. Arra törekszünk, hogy még lazább étterem legyen a Sparhelt. Nincsenek kötöttségek, mindenkinek ízlése és étvágya szerint kínálunk fogásokat.”

Kapcsolódó cikkek