Cikkek

Gellért Gábor

2023. május 20.

Balaton fagyija , homoktövis , mangó

Varga Tamás, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó fagylaltmestere hozta el a díjat nyerte a versengést homoktövises mangó sorbetjával.

Ezzel a madártejes, csokis, narancsos fagyival még én is elégedett voltam és nagyon örülök neki, hogy azóta az egész országban készítik az „álmot”. Akkor döntöttem el, hogy a csúcson kell abbahagyni a versenyzést, nem indulok el többet az Év Fagylaltja versenyen. Később meggondoltam magam. Néha azért kell egy-egy megmérettetés, nem bújhatok egy siker mögé. Úgy határoztam – kissé népmesei gondolattal – hogy 15 év múlva visszatérek a versenyre. Így is történt.


A második indulásnál második helyezést ért el...

Két ízzel lehetett indulni. Nekem a főízem lett második a versenyben. Úgy hívtam, hogy „a Napfény íze”. Rozébor-eper-citrusok alapú gyümölcsös fagylalt volt. Egy mutatós, enyhén savas és friss íz, szerettem. Akkor úgy döntöttem, hogy most dobok egy nagyot. A velencei álom húszéves évfordulóján visszamegyek még egyszer, és megnyerem a versenyt.

Mi volt a kitaláció, az újdonság?

Akkoriban találtam rá a homoktövisre. Ez egy Ázsiából származó szuper gyümölcs. Tele van vitaminokkal, a C-vitamin tartalma tízszerese a citroménak. Csurig van antioxidánsokkal, immunerősítőkkel. Ha most idehoznám, nem enné meg, nagyon savanyú. Viszont jól állnak hozzá az édes gyümölcsök. Csináltam egy nagyon jó fagyit. Homoktövises, bodzás, epres, mentás, friss fagyit.

Tavaly régiók előversenyeztek az Év Fagylaltja versenyen. Minden régióból 2 kiválasztott jutott az országos döntőbe. Nem kerültem be a legjobb kettő közé az előválogatón. Nem jutottam be a döntőbe. Futottak még kategóriába került ez a fagyi, amellyel rettenetes sokat dolgoztam és nagy terveim voltak vele. Rettenetesen bántott. A mai napig bánt, fagylaltmesterként hordozom magamban ezt a sebet.


Eldöntötte, hogy többet nem indul?

Persze. Ehhez képest a Balaton Fagyiján muszáj volt elindulnom, mert a verseny napja éppen a Megfőzzük Almádit Egyesület Szezonnyitó rendezvényére esett, én pedig hiszek a közösség erejében, hozzá akartam tenni valamit a közös értékhez. Összefogtam a szintén balatonalmádi Ivácson Attila sajtkészítő zsenivel, és közösen összeraktunk egy meggyes gomolyafagyit, amellyel különdíjas lettem a versenyen.

Akkor döntötte el, hogy többet nem indul?

Honnan tudta. De aztán kiderült, hogy a Balaton Fagyija verseny idén jubilál, ez a tizedik találkozó. A szervezők megkértek, hogy induljak, hiszen az eddigi 10 alkalomból hatszor elindultam és négyszer különdíjban részesültem. Mivel tisztelem őket, természetesen elindultam. Újra elővettem a homoktövist. Kiválasztottam hozzá a mangót. Ennél édesebb gyümölcsöt nem ismerek. A mangófagyi pedig az egyik legnépszerűbb az Amarettoban, tudtam, hogy sokan ki fogják próbálni a fagyimat. A mangó színe gyönyörű és tudtam, hogy a homoktövis csak még szebbé fogja tenni. Megtaláltam az arányokat, itt ez a nehéz. A két gyümölcsből főztünk egy szószt is a fagyi tetejére díszítésnek. Vannak benne kandírozott mangódarabok, amelyek tudnak ropogni és van homoktövis gyümölcs is.


A Balaton Fagyija verseny egyik kritériuma, hogy az íznek kötődnie kell a Balatonhoz. Hogyan lehetett ezt megoldani két ázsiai gyümölccsel?

Balatonújlakon van egy őstermelő, akinek van egy komoly homoktövis ültetvénye. Horváth Péternek hívják és bio minősítésű valamennyi terménye. A homoktövis mellett van piros- és fekete ribizlije, bodzája is. A fagylaltunk így igazi vegán termék, magas színvonalú összetevőkkel.

Gondolom többet nem indul el egyetlen versenyen sem...

Azt döntöttem el, hogy többet nem mondok ilyet. De nem erre koncentrálok. Van három gyerekem. Itt vagyok éjt nappallá téve a fagyizóban. Alapanyag-forgalmazó vagyok. Újabban már kutyafagyit is forgalmazok. Ezt azért tartottam fontosnak, mert láttam, hogy nálunk nagyon sokan vásárolnak a kutyájuknak fagyit. Kényeztetni akarják őket, de a kutyáknak a cukros fagylalt méreg. Hát lehessen nekik egészséges fagyit venni. Két szóval: állandóan dolgozom. A vasárnap marad a családomra. Annyi időt elrabolok tőlük, hogy már szinte bánom. Ha elindulok egy versenyen, komolyan veszem. Készülök, koncentrálok. Nem itt van most a fókusz. És azt még nem is mondtam, hogy jön a szezont, azt is végig kéne csinálni.

Kapcsolódó cikkek