Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, amely a Wesselényi Strandon található Terasz Bisztró költeménye.
A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.
Az idei Év strandétele a balatonalmádi Wesselényi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült újragondolniuk.
Bisztró kategóriában idén a balatonboglári Gianpiero's "hideg tökfőzelék feltétlenül" nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik ragaszkodnak hozzá. A bogláriak bebizonyították: roppanós tökkel könnyen elkészítve és hidegen tálalva mennyire üdítő és egészséges étel lehet a tökfőzelék is.
Az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosa kapta, amelyet Balatonmáriafürdő nagy szabadstrandján készítenek. A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil füstölt chili szálakkal tálalva.
Az alsóörsi Fogas bisztró Zeller "Raviolija" lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került
A "jóárasított" strandétel kategóriában a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott "Party harcsali" fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.
A sok fantáziadús étel megmutatta, hogy a balatoni vendéglátósok – nem törődve a negatív sajtókampánnyal – idén is kreatív és ízletes ételekkel, az árakra is ügyelve várják a Balatonhoz érkező vendégeket!
Fotó: Heim Alexandra