Magyar Konyha
2023. május 22.A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó AZ ÉV ÉTTERME és a TOP10 ÉTTEREM díjakat. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
Május 22-én, hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, vagyis a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét. Itt derült ki, hogy az:
Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem
az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il BAFFO by Avalon lett.
Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza,
az Év Innovatív Konyhája címet ugyanakkor az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg.
Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem Balatonszőlősön.
A Casa Christa – Forrai Miklós és Kriszta balatonszőlősi vendéglátóhelye
Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett,
az Év Szervizembere Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból.
Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza, amelynek revüműsoráról a Magyar Konyha stábja is jó benyomásokkal tért haza.
A Matild Palota a pesti oldal új ékköve
Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést,
az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból.
Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem,
az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el.
Zsidai Ilona, több, mint 40 éve a vendéglátóiparban
A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak.
A Mihályi Patisserie ikonikus desszertje, a Dunakavics
Új kategóriák
Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idén nem csak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig, de 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található. Ebből született az a TOP 10-es lista, melynek élén idén a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett.
Idén nagyobb fókusz került az alternatív vendéglátóhelyek tesztelésére. Ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített jó minőségű ételeket várjuk el tőlük.” Az Év Alternatív Vendéglátóhelye idén a miskolci Il Baffo by Avalon lett, mely nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok választékával vetekszik, a kínálat széles skálán mozog.
Új szereplő
A hazai minőségi éttermeket látogató közönség nagyon hamar felfedezte a Spago Budapestet, amely idén első alkalommal került a Dining Guide Étteremkalauz TOP10-es listájára.
Wolfgang Puck, a Matild Palace-ban üzemelő Spago Étterem tulajdonosa Mautner Zsófival koccint
TOP10+2 Étterem:
Platán Gourmet Étterem
Salt Budapest
Rumour by Rácz Jenő
Babel Budapesten
42 Restaurant & Bar
Costes Downtown
Essência Restaurant
Costes Restaurant
Borkonyha Étteremkalauz
Spago by Wolfgang Puck
Mák Restaurant
Onyx műhely