Cikkek

Kitzinger Szonja

2022. november 14.

Casa Christa , Balatonszőlős , agriturismu , BIB Gourmand , Forrai Miklós , Forrai Kriszta

A november 3-i Michelin gála hozott meglepetéseket, az egyik ilyen, hogy az alig fél éve működő Casa Christa birtok étterme nem is ajánlásban, hanem BIB Gourmand elismerésben részesült.


Óriási elismerés a vendéglátásban 30 éve jelen lévő Forrai Miklósnak, hogy feleségével, Forrai Kovács Krisztával közös étterme és resortja, mely 2022 nyarán nyitotta meg kapuit, az első szezon után kivívta a Michelin BIB Gourmand elismerését, mely a jó ár/érték arányú éttermek jutalma, gyakorlatilag a Michelin-csillag előszobája.

Mint ismeretes, 2022. november 3-án a Michelin Guide francia étteremkalauz idén első alkalommal értékelte a teljes magyar vendéglátóhely-kínálatot, a megítélt 6 BIB Gourmand-díj pedig mind vidékre került. A Casa Christa is ebben az elismerésben részesült. A díjjal járó táblát az étterem tulajdonosai a hétvégén ünnepélyesen elhelyezték az alig fél éve működő vendéglátóhely bejáratánál.


.
Maroknyi csapat a siker kapujában (Fotó: Casa Christa)

A 2020 óta működő Resort a koronavírus-járvány idején nyílt meg és azonnal Covid-kompatibilissé vált. A balatonszőlősi Casa Christa egy öthektáros birtok, amelyen elszórva présházból kialakított szálláshelyek állnak, középen – 2022 nyara óta – egy étteremnek is helyet adó birtokközponttal, mely Forrai Miklós feleségének a nevét viseli.

A birtok kísérlet az Olaszországban jól ismert agriturismo meghonosítására. A szőlőhegyen kilenc, egymástól kellő távolságra lévő, emiatt Covid-kompatibilis, újonnan épült vagy régi, de minden esetben felújított és a tájba simuló ház bérelhető. Középen pedig egy vadonatúj, tavaly ősszel átadott birtokközpont magasodik.(Az étterem 2022-ben elnyerte a Michelin-ellenőrök bizalmát Fotó: Bielik István)

Utóbbi étteremként üzemel, 40 főt tud leültetni, de nem csak szállóvendégeket fogad, a kapacitás erejéig külsősöket is. A konyha jellege bisztró. Forrai Miklós, aki 16 országban foglalkozott vendéglátással, a Kiosk-Babel csapatában edződött Kovács Editet és Gerstmayer Benjamint igazolta le séfnek.

Szezonalitást követő, közérthető, mediterrán konyhájukban a francia és a magyar ízeket ötvözik, és azt igyekeznek nyújtani, amit a birtok és környéke alapanyagban megad. Használják a mandulát, a szőlőt, a helyi alapanyagokat. Szűkített étlapjukon 2-3 előétel, 2 leves, 5 főétel és 2 desszert szerepel néhány napi ajánlattal kiegészülve.


Kovács Edit és Gerstmayer Benjamin, a Casa Christa séfpárosa (Fotó: Bielik István)

Az étterem szezonon kívül is nyitva van (foglalni érdemes), a teraszról, az étteremből izgalmas panoráma nyílik a Balatonra és a környező dombokra.


Fotó: Bielik István, Casa Christa

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek