Cikkek

Kitzinger Szonja

2023. október 2.

Kultikus, gyorsan elkészíthető és könnyen fogyasztható étel. A hamburgernek jól áll a grillrács. Vonzerejét növeli, hogy szinte elronthatatlan, de a húspogácsa fűszerezésén azért sok múlik!


A hamburger hálás társalgási téma, gondoljunk csak arra, milyen hosszan és élvezetesen cserélt róla eszmét a Ponyvaregény két főhőse az autóban. Kultikus étel lévén az embereknek határozott véleményük van az elkészítéséről. Mindenkinek van egy titkos hozzávalója, fűszere, sütési technikája, ami egy hamburgerversenyen lépéselőnyt jelentene. Most mi is adunk pár tippet, hogy még jobban sikerüljön az otthon készített étel, aminek időről időre asztalra kell kerülnie, hiszen a hamburger nem csak étel: életérzés, kultúra és világnézet is egyben.


Buci


A hamburgerbuci akkor jó, ha puha, de nem túl lágy. A levegős szerkezet azért fontos, mert lehetővé teszi a kényelmes harapást és nem nyomja le a hamburger töltelékét. A buci ideális esetben annyira vastag, hogy ne ázzon át könnyen. Átmérője legyen nagyjából megegyező a hamburger húsával, hogy szépen körbeölelje a tölteléket. Tetején jól mutat a szezámmag, ami plusz ízt és textúraelemet ad az ételhez. Vágott felületét pirítás után bugyoláljuk konyharuhába, ami a hőt és a párát benntartva puhítja a bucit.




Hús és zsír


A húspogácsa a leggyakrabban marhából készül, frissen darálva kérjük a hentestől, zsírtartalma lehetőleg 20-30 százalék között legyen. Marhánál a megfelelő hús-zsír arány előállításához használhatunk marhafaggyút, de lehet marhanyakat és marha­oldalast is vásárolni, melyek eleve kellően zsírosak. A hamburgerhús súlyát tartsuk 12–17 dkg között – bármi, ami ennél nehezebb, aránytévesztéshez vezet. A marhát nem feltétlenül kell teljesen átsütni, gondolkodjunk róla úgy, mint egy steakről, képezzünk a felületén pörzsanyagot, majd süssük mindkét oldalát 3–5 percig.


Fűszerezés


A hamburgerpogácsa fűszerezése lehetőséget ad arra, hogy saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk az étel ízét, illetve egy-egy ország jellegzetes fűszereivel megidézzük a mediterrán, amerikai, mexikói vagy távol-keleti konyhák világát.


Puritán változat


Sokan a só-bors kombinációra esküsznek. Jó minőségű tengeri sót érdemes használni, kapjon bőven belőle mindkét oldal, ugyanígy járjunk el a fekete borssal is. A só segít előhívni a hús természetes ízét, a bors kesernyés, csípős íze kiemeli a hús gazdagságát.


Hagymát hagymával


A fokhagyma hozzáadása az elkészült hamburger ízét is fokozza. A finomra vágott friss fokhagyma vagy fokhagyma-granulátum jó választás lehet. Mások szárított vöröshagymával fokozzák az ízhatást.


Magyar virtus


Egy kis paprika magyaros hangulatot adhat a végeredményhez. Érdemes füstölt paprikát vagy paprikakrémet, netán csiliszószt használni hozzá.


Brit hangulatban


Az angliai Worcester-szósz némi mélységet ad a hús ízének, és elősegíti a sütés közbeni karamellizálódást. Utóbbit támogatja egy csipet cukor hozzáadása is a húspogácsához.


Forza Italia!


Az olasz konyha sok fűszerrel büszkélkedhet, ezek közül néhány tökéletesen passzol a hamburger­pogácsához. Keverjünk a húshoz formázás előtt bazsalikomot, oregánót, rozmaringot és parmezánt!


Az amerikai BBQ


Ha vinnénk egy kis dél-amerikai ízt a hamburgerbe, használjunk kevés füstölt paprikát, Cayenne-borsot és barna cukrot. Ezek intenzív és karakteres ízt adnak a húsnak.


Bátraké a szerencse


Ha igazán kreatívak szeretnénk lenni, érdemes kísérletezni egyedi fűszerekkel és fűszerkeverékekkel. Például curryporral, kávéval, kakaóporral. Vigyázzunk azonban, hogy az ízek harmóniában legyenek, és ne domináljon túlságosan egyetlen fűszer sem.




Tudta? 


A fűszerkeverékek mindig kéznél vannak. A Kotányi kínálatában megtalálható a klasszikus hamburger- és az amerikai BBQ hamburger-fűszerkeverék is édeskés, csípős, enyhén füstös ízzel.




Belevalók és felépítés



Fontos, hogy ne alulra kerüljön a saláta, mert azon könnyen el­csúszkál a hús. A bucira először a szószokat vigyük fel, erre tegyük a megsült pogácsát, amiből a kifolyó húslét a buci felszívja, így nem tud kicsöpögni. A sajt a hamburgerre olvasztva kerül a húsra, utána jöhet a szalonna, uborka, paradicsom, hagymakarikák, a saláta és egy újabb kör szósz az ételt fölülről lezáró buci belső részére.




Öntetek


Ezersziget-öntet


Hozzávalók:


10 dkg majonéz, 3 dkg ketchup, 1 tk Worcestershire-mártás, 5 dkg csemegeuborka, 1 csokor kapor, 1 közepes fej vöröshagyma, 1-2 ek csemegeuborka-lé


Elkészítése:


A hozzávalókat vágjuk kisebb darabokra, majd a többi hozzávalóval együtt, botmixerrel aprítsuk a lehető legsimább állagúra.


Zöld burgerpesztó (vegán)


Hozzávalók: 10 dkg rukkola, 1 csokor bazsalikom, 1 dl olívaolaj, 2 dkg mandula, 2 dkg dió, 2 ek sörélesztőpehely, só, bors, 1 citrom lereszelt héja.     


Elkészítése: A hozzávalókat botmixerrel aprítsuk a lehető legsimább állagúra. Készíthetjük más magokkal és petrezselyemmel is.


Házi ketchup (vegán)


Hozzávalók: 2 kg Lucullus paradicsom, kakukkfű, só, cukor, 1 dl olívaolaj, balzsam- vagy almaecet, 6-8 gerezd fokhagyma.


Elkészítése: A paradicsomokat hosszában félbevágjuk és tepsibe tesszük. A tetejét megszórjuk sóval, cukorral és kakukkfűlevelekkel, majd mindegyik paradicsomra egy szelet fokhagymát teszünk, ezután meglocsoljuk olívaolajjal. 110-120 fokos sütőben 3 órán át aszaljuk. Ezután turmixgépbe tesszük és jó sokáig pürésítjük. Közben ízlés szerint ecettel, sóval, cukorral beállítjuk az ízét.




Marhaburger




Hozzávalók: 1 kg kétszer darált marhanyak, 4 db szezámos hamburgerbuci, 1 csomag Kotányi amerikai BBQ-burgerfűszer, 8 szelet cheddar sajt, 8 szelet bacon, 2 db paradicsom, salátalevelek, só, ezersziget-öntet


Elkészítése: A darált húst összekeverjük a fűszerrel és kevés sóval. Alaposan összegyúrjuk, majd nyolc egyenlő méretű húspogácsát formázunk belőle. Serpenyőben kisütjük a baconszeleteket, majd félretesszük. Ebben a serpenyőben, két részletben megsütjük a húspogácsákat. Zsírpapírral bélelt lapos tepsiben mindegyik hús tetejére egy szelet sült bacont és sajtot teszünk. 


A sütő grillfokozatán rá­olvasztjuk a sajtot. Közben a félbevágott bucikat megpirítjuk. Ezután a cikkben leírtak szerint összeállítjuk a hamburgert.




Vegán burger




Hozzávalók: 40 dkg lecsepegtetett vörösbabkonzerv, 5 dkg dió, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, Kotányi hamburgerfűszer, só, olívaolaj, 2 csokor petrezselyem, 1 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, salátalevelek, 4 db hamburgerbuci, vegán dresszing


Elkészítése: A főtt babot villával összetörjük, hozzáadjuk az apróra vágott diót és petrezselymet, sót, fűszert, zsemlemorzsát, 2 ek olívaolajat, és alaposan összegyúrjuk. 4 db pogácsát formázunk belőle, amit kevés olívaolajon mindkét oldalán megsütünk. Készíthetjük 220 fokos sütőben, ahol 15 perc alatt elkészül. A felbevágott bucikat megpirítjuk, és a felkarikázott zöldségekkel együtt összeállítjuk a hamburgereket.


Sült burgonya




Hozzávalók: sütni való burgonya, Kotányi sültburgonya-fűszerek, olaj


Elkészítése: A burgonyát készíthetjük sütőben vagy olajban. Előbbihez egy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A burgonyát vágjuk hasábokra vagy cikkekre, forgassuk össze nagyon kevés olajjal és sóval, terítsük szét a tepsin, és 230 fokos sütőben, egyszer-kétszer megrázogatva, 25 perc alatt süssük aranybarnára. A sütőből kivéve forgassuk össze a Kotányi sültburgonya-fűszerkeverékkel. Ha olajban készítjük, először 140 fokos olajban süssük 12–14 percig, majd vegyük ki és süssük ropogósra 180 fokos olajban. Csepegtessük le, sózzuk és forgassuk össze a Kotányi sültburgonya-fűszerkeverékkel. Az édesburgonyához inkább a sütőben sült változatot válasszuk.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek