A napjainkban sokszor „ellenségnek” kikiáltott cukor valójában évszázadok óta jelen van az emberiség életében, melynek eredményeképpen jól ismerjük már hatásait a főzésben-sütésben, és az emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásával is tisztában vagyunk. De valójában milyen múlttal bír a napjainkat megédesítő cukor?
A világon mintegy 180 millió tonna, Magyarországon 375-400 ezer tonna a cukorfogyasztás évente. A nemzetközi Egészségügyi Világszervezet, a WHO folyamatosan szabályozásokat javasol az élelmiszeripari termékek elállítására vonatkozóan, melynek célja a cukorfogyasztás mérséklése a lakosság körében. Ennek eredményeképpen mesterséges ízesítőszerekkel váltják ki a cukrot, ám ez ízében és sok esetben állagában is érezhető a termékeken, és bizony nem nyújtja ugyanazt az ízélményt. Napjainkban már válogathatunk barna és fehér, aprószemű, kocka vagy darabos, finomított vagy finomítatlan, nád- szőlő- vagy répacukor közül, de térjünk vissza a kezdetekhez. ![]()
A cukor feltalálása előtt a méz volt az elterjedt édesítőszer, majd ezt a terméket felváltotta a cukornád sűrűre befőzött levéből készült nádméz, ami lényegesen olcsóbbnak bizonyult. A szilárd cukor felfedezésének idejét a 4-7. század idejére tesszük.
A szilárd cukrot a nádméz kiszárított kristályaiból hozták létre, ez teremtette meg a későbbi időszakra a cukor gyártásának alapját.
India volt a cukorgyártás hazája, innen kezdett el lassan terjedni nyugat irányába. A későbbiek folyamán Egyiptom vált az egyik leghíresebb cukortermelő országgá, itt jelent meg először a cukorfinomítás. A 14-15. századra Spanyolország nőtte ki magát a legnagyobb cukortermelőnek.
Erre az időre már a cukor világszerte elterjedt volt, gyógyszer és ételkészítésekben is egyaránt. Magyarországra a 15. században érkezett meg, már Zsigmond király és Hunyadi Mátyás udvarában is fellelhető volt. A 19. században a cukoripart jelentősen megváltoztatta a répa nedvéből származó cukor előállítása, melyet egy híres német kémikus fedezett fel. ![]()
1835-ben már 33 millió kg cukrot gyártottak Franciaországban évente, ahonnan a cukorgyártás lassan átterjedt Németországba, utána pedig Csehországba, Magyarországra, Belgiumba és a többi európai államba. A 19. századi Magyarországon a cukor még nem volt általánosan elterjedt fogyasztási cikk.
Napjainkban a világ első három legnagyobb cukortermelője Brazília, India, Thaiföld és Kína.
Jól látható a visszatekintésből, hogy mennyire nélkülözhetetlen is az életünkből a cukor és milyen nagy igény mutatkozik rá az idő előre haladtával is. Bár sok támadás éri, a fizikai hatása mellett a kutatók folyamatosan foglalkoznak a mentális egészségre gyakorolt hatásaival is. Ugyanis azzal a ténnyel is szembe kell nézni, hogy már csecsemőkorunkban az anyatejjel magunkba szívjuk az édes ízt, mely az emberi tudatban összekapcsolódik a szeretet, gondoskodás, boldogság élményével. Így aztán életünk során ez az érzés minden esetben előjön, amikor édes aromával találkozunk. ![]()
Sokszor már az illata is elég, hogy jobb kedvünk legyen. Nem csoda, ha nem tudunk lemondani róla, ráadásul széles kínálat közül választhatjuk ki a kedvencünket. Kutatók szerint az ideális napi hozzáadott cukor mennyisége nők esetében maximum 25, férfiaknál maximum 38 gramm lenne. Az egészségünk megőrzése érdekében sem kell lemondanunk az édességekről, süteményekről, üdítőkről, de a mértékletesség elvét mindig tartsuk szem előtt.