Egyre több cukrászda díszíti úgy a tortáit, mintha azok otthon készültek volna.
A torta ünnepi. Amikor az asztalra kerül, általában jelentősége van, ezért hagyományosan gazdagon feldíszítik. A habos, pazar torták divatja hosszú időszakon át uralkodott, de aztán szép lassan beszivárogtak az új irányzatok. Nem is olyan rég volt még például, amikor a legmenőbb szülinapi bulik elképzelhetetlenek voltak egész filmes vagy mese jeleneteket ábrázoló, vagy épp a fő karakterekre megszólalásig hasonlító tortacsodák, formatorták nélkül.
Ezekkel a színes, apró részletekkel telepakolt, végletekig kidolgozott, profi remekművekkel persze a legtöbb háziasszony nem igazán versenyezhetett.
Aztán pár éve érkezett egy másik hullám, bejöttek a hatalmas habvirágokkal telepakolt, illetve a rusztikusan kent cukrászdai torták. Ezek helyét az utóbbi időben a még letisztultabb, márványos és geóda torták vették át, és ezen a vonalon haladva érkeztünk el a már az ajtóban kopogtató legújabb trendhez, a minimalista tortákhoz.
Az új, Koreából eredő irányzatnak világszerte egyre több követője akad, s nem csak a cukrász berkeken belül, hanem a vásárlói, megrendelői oldalon is. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a minimalizmus úgy általában is egyre népszerűbb irányzat, erre felé halad a divat és a lakberendezés is.
Úgy látszik, hogy a „kevesebb néha több” elvet egyre többen osztják akkor is, ha az ételekre kerül a sor, és ez alól a cukrásztermékek sem kivételek, pedig azoknak kifejezetten jól is tud állni némi ízléses túldíszítettség.
A minimalista torták népszerűségének másik oka az lehet, hogy az időközben eltolódott hangsúly általuk ismét a lényegre, vagyis a torta belsejére – ízére, állagára – kerülhet. És bár ezeken az ünnepi süteményeken nincs tonnányi dekorációs elem, nem tobzódnak a színek, nincsenek művészi aprólékossággal megálmodott virágkompozíciók és szobrászremekek sem, a látványuk mégis megkapó; ráadásul némelyik épp olyan, mintha a család konyhájában készült volna.
Tény, hogy az alábbi képeket látva sokan gondolhatják azt, hogy ezt akár ők is csinálhatták volna – s lehet, hogy ez egyáltalán nem is baj. A minimalista tortákra jellemzőek a visszafogott, pasztell árnyalatok, az apró virágos elemek, és a hagyományostól eltérő módon elhelyezett, egyszerű feliratok.
Lehet, hogy mi már hosszú évek óta nyomjuk otthon a szakma által újra felfedezett, minimalista stílust?
Mutatunk néhány példát, amit mostanában az Instagramon láttunk, de aki további inspirációra vágyik, keressen rá a #minimalistcake, #minimalistcakes, #koreancakeshashtagekre a közösségi médiában, bőven talál nézegetnivalót.