Cikkek

Orbán Szilvia

2022. január 5.

Az előrejelzések szerint az erős ízkombinációk, az egzotikus fűszeresség és az immunerősítő összetevők tarolhatnak.

Az év utolsó heteiben évről évre találkozhatunk azokkal a jóslatokkal, amelyek a következő esztendő gasztronómiai trendjeit igyekeznek meghatározni. Ilyenkor gyakorlatilag minden jelentősebb piaci szereplő kiadja saját szakértői csapatának előrejelzéseit arra vonatkozólag, hogy szerintük mely termékcsoportok, ízek, csomagolási technológiák, fűszerek – a sort hosszan folytathatnánk – lesznek a legkelendőbbek a jövőben.

A tyúk és a tojás tipikus esete ez, amikor nem lehetünk egészen biztosak benne, hogy valójában a vásárlói igények után mozdul a gépezet, vagy a gyártók diktálják, mi az, amit a következő időszakban szeretnünk kell.


Ezek az elemzések mindenesetre többségükben nem légből kapottak, és a jóslatok a következő év során általában be is igazolódnak, ráadásul nekünk, fogyasztóknak is érdekesek.

Az előrejelzéseket kiadó nagyágyúk között megtaláljuk a sütési és cukrászati termékeket gyártó nagyvállalatot, a Dawn Foods-ot is, amely decemberben szintén közzétette 2022-es trendjóslatát, és szerintük az előttünk álló évben az alábbi irányzatok tarolnak majd a piacon:

A Dawn Foods története csaknem egy évszázados. Az üzletet annak idején két pék indította, és bár a cég azóta komoly nemzetközi tényezővé nőtte ki magát a piacon, a családi vállalkozásként indult Dawn gyökerei azóta is az alapító Jones családig nyúlnak vissza, amelynek jelenleg a 3. generációja ül az elnökségben. A vállalat jelenleg 105 országban van jelen termékeivel, és több ezer embert foglalkoztat.Otthonosság, upgradelve


A vásárlók a jóslatok szerint továbbra is keresni fogják a gyors boldogságérzetet adó, ismerős ízekkel operáló termékeket. Az amerikai piacon egyre népszerűbbek lesznek a pillecukros vagy a mogyóróvajas-lekváros ízek, nemzetközi viszonylatban pedig – többek között – a sós karamell és a vattacukor lehet a 2022-es kedvenc.


Erős ízkombinációk

A fogyasztók egyre inkább keresik azokat a termékeket, amelyek meglepik az érzékszerveiket, így az édességek piacán is egyre keresettebbek az intenzív fűszerezéssel, aromákkal megbolondított finomságok. Számíthatunk arra, hogy az ánizsos, rozmaringos, borsos, chilis, whiskys és füstös ízek minél több áruváltozatban megjelennek majd az év során.


Minden, ami csokis

A már megszokott és népszerű termékcsoportok mellé idén újabbak csatlakoznak. Ne csodálkozzunk, ha 2022-ben egyre több fekete kakaós, vagy épp arany, illetve rubin csokival találkozunk az áruházi polcokon.Immunerősítés

A tavalyi évhez hasonlóan, 2022-ben továbbra is keresettek lesznek azok a termékek, amelyek a finom ízek mellett bizonyos funkcionális összetevőkkel is rendelkeznek. Elsősorban azok lesznek a menők, amelyek az egészség megőrzését ígérik, így várhatóan a C-vitaminban gazdag, citrusos vagy bogyós gyümölcsös finomságok, az almaecetes, az étcsokis, a gyömbéres, a kurkumás vagy a zöld teás termékek idén is a legkeresettebbek közé fognak tartozni.


Kávé, tea

A kávés és teás finomságokra ebben az évben sem fogunk ráunni a szakértők szerint – és ez alól a sütőipari és cukrászati termékek sem kivételek. Az előrejelzések szerint a legnépszerűbb ízek a teáknál a virágos, a levendulás és a citromos lesznek, míg a kávék esetében a legtöbben a latte, a mokka, az espresso, a chai és a sütőtök fűszeres ízeket keresik majd.


A felfedezés varázsa

A várakozások szerint a globalitás továbbra is hódítani fog a piacon, hiszen a vásárlók kíváncsisága más nemzetek, etnikumok konyhája iránt nem lankad. Az izgalmas, szokatlan aromák megtapasztalásának igénye a cukrászati termékek esetében leginkább majd a mochis, yuzus, ginzenges, kurkumás, gyömbéres, kakaós, illetve matchás ízesítésű termékeknek kedvezhet.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek