Cikkek

Orbán Szilvia

2021. január 1.

2021 , újév , trend , wholefoods , sikertermék , kombucha , csicseriborsó

Kávés müzli, kombucha sör és savanyú káposzta – mi számíthat sikerre a következő évben az élelmiszerpiacon?

Ahogyan lassan lecseng a régi és kezdődik az új év, az ágazat elemzői sorra állnak elő olyan listákkal, amelyeken a következő hónapok meghatározó piaci folyamatait találgatják: mi lesz vajon 2021 kedvenc íze, termékcsoportja, szokása, vagy éppen itala?

Nemrég írtunk arról, hogy a McCormick & Co. is kiadta szokásos íz előrejelzését 2021-re, most pedig mutatjuk, milyen élelmiszer-trendeket jósol a Whole Foods csapata.


Radikális év volt – így fogalmazott a Whole Foods Market marketingvezetője, Sonya Gafsi Oblisk 2020-ról. Az amerikai áruházlánc, amely főként arról ismert, hogy előnyben részesíti a helyi és organikus termékeket, idén is kiadta előrejelzését a következő évben várható élelmiszeripari trendekről.

„A fogyasztói szokásokban számos radikális változás történt idén 2020-ban”

– magyarázta a szakember a FoodBusinessNews-ban. „Egyre több ember főz például újra, s több olyan terméket vásárolunk, amely a jólléthez és az egészséghez kapcsolódik, illetve a világjárványt megelőző időszakhoz képest jóval többen reggelizünk otthon. Az ágazat trendjei a kor lenyomatai, és ez alól a 2021-es tendenciák sem kivételek.”

Wellness és egészség


Az áruházlánc szakértői úgy vélik, hogy a fogyasztói érdeklődés megnövekedése az egészséges életmód és a wellness iránt majd még inkább

előmozdítja az olyan termékek piacát, amelyek az immunrendszer erősítését ígérik.

Azok a kereskedők és gyártók tehát, amelyek olyan termékeket kínálnak, amit az átlagemberek valamiért superfoodként tartanak számon, nyeregben érezhetik magukat. A probiotikumokat, az erőleveseket, vagy mondjuk a savanyú káposztát piacra dobó szereplők számára számos új lehetőség adódhat, vélik az elemzők. A C-vitaminos készítmények továbbra is keresettek lesznek, s hódítani fognak a gombák, illetve az úgynevezett adaptogén, vagyis stresszűző gyógynövények.

Felértékelődő reggelik


2021 a reggeli éve lesz – ez az étkezés a szakértők szerint kiemelt fontosságot kaphat, már csak azért is, mert sokan maradnak home office-ban, ez pedig azt is jelentheti, hogy az emberek tovább üldögélhetnek – akár munka közben is – a reggelijük felett. A palacsintakeverékek, a sous vide tojásfalatkák és a tojásalternatívák lehet az a három kategória, aminek piacán nagyobb fejlődés várható az előttünk álló következő néhány hónapban.

Center store termékváltás


A megfigyelők úgy látják, hogy az úgynevezett center store forma – az a hely a nagyáruházban, ahol egy kisebb területen a legtöbb alapélelmiszer beszerezhető, ha csak egy gyors bevásárlásra van idő – is újra divatba jöhet. Amennyiben az ügyes gyártó olyan termékkel áll elő, ami megragadja a vásárló igényét, ha az gyorsan tésztát, szószt vagy fűszert akar a kosarába dobni, nyert ügye van. Eljött a pálmaszív tészták, a vegán levesek és az almafával füstölt sók ideje.

Kávé – nemcsak pohárból


Minden, ami kávés, szintén menő lesz – legalábbis ezt várják az elemzők, akik szerint a termékfejlesztők egyre több termékbe csempészik majd bele a jól ismert aromát, így újabb csokik, granolák, smoothie-k és alkoholos italok válhatnak népszerűvé a kávé íze által. A Whole Foods például még idén tervezi, hogy kijön új, kávé & mandula ízesítésű proteinszeletével, ahogy már tudható, hogy érkezik egy új, zúzott kávészemekkel turbózott müzli (Marge Granola) is.

Bébi(étel) boomA bébiételek piacán is áttörés várható. Az innovatív csomagolási módszerek és ízkombinációk elterjedésére, illetve különleges összetevők– amilyen például az „omega-3 raktár” lenmag – megjelenésére lehet számítani.

Hasznosíts újra, jobban!


Héjak, szárak a szemétben? Többé nem! Az értéknövelt újrahasznosítás várhatóan szintén hasítani fog az élelmiszerágazatban, amit főként a pazarlás csökkentésének vágya, illetve a fenntarthatóság iránti megnövekedett érdeklődés motivál.

Új olajokA sütéshez, főzéshez használt olajok piaca is átalakulhat valamelyest, vélik a Whole Foods-nál, a várakozásuk szerint ugyanis

tovább erősödik a hangsúlyváltás az olívaolaj és a többi étkezési olaj között.

Az amerikai piacon egyre többen váltanak ugyanis dió, tökmag, vagy éppen a nálunk legkedveltebb napraforgómag olajra, ha főzésre kerül a sor.

Feltüzelt kombuchaAmi nemrég még az alkoholos ásványvíz volt, az hamarosan az alkoholos kombucha lehet – legalábbis ez a szakértők jóslata 2021-re. Az indok: ezek az italok egy sor előnyös tulajdonsággal is bírnak a fogyasztók számára, például gluténmentesek, és élő probiotikus kultúrákat tartalmaznak.

Az új sztár: csicseriborsóAz elemzők úgy vélik, hogy megvan végre a karfiol utóda, az pedig a csicseriborsó. 2021-ban valószínűleg minden erről a növényről fog szólni, lesz belőle tofu, reggelizőpehely és liszt is.

Rágcsák, hús nélkülA 2021-as trendek közül várhatóan erős lesz még a „húsmentes hús” snack-ek iránt megnövekedő kereslet is. A polcokon ennek hatására

egy sor új, zöldség – vagy épp gyümölcs – alapú rágcsálnivaló jelenik meg,

amelyek fő ízesítője a chili, a gyömbér, a kakaó, illetve a só lesz.

Kapcsolódó cikkek