Gonda Mariann
2020. november 9.A Finistère megyei Huîtres de Carantec osztriga tenyészet boltjában egymásnak adják a kilincset a kíváncsiskodók, mindenki a gigantikus méretű puhatestűt akarja alaposan szemügyre venni.
A rendkívüli példányt a Penzé folyó árapályos torkolatvidékén lévő telepen október végén véletlenül találta meg munka közben Pierre-Alexandre Morvan. A 32 éves férfi a negyedik generációt képviseli az osztriga tenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó 1948-ban alapított családi vállalkozásban, amelyben édesapjával együtt viszi az üzletet.
“Megláttam és egy kicsit megmozgattam a lábammal, egy része megbújt a homokban. Először azt hittem, nem is él. Aztán jött a meglepetés: nemcsak hogy él, hanem ráadásul hatalmas!”
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/10/14/img-3715-770x_.jpg?token=ca429f149253e5a0f890e40be303996b)
Az osztriga 2,2 kilót nyom, 22 centi hosszú, 14 centi széles és 11 cm vastag. A héján látszó rétegek alapján húsz éves is lehet.
A súlya 25-30 darab sztenderd méretű (66-85 grammos) osztrigának felel meg.
Impozáns mérete ellenére mégsem a világ legnagyobbja, de a holtverseny azért összejött: 2016-ban az angliai Dorsetben pont ilyen súlyú osztrigát találtak. “Szerettük volna, ha 2,3 kilót mutat a mérleg, hogy megdöntsük a rekordot, de nem így lettük. Viszont a miénk szebb, szabályosabb alakú példány és hosszabb is.” - teszi hozzá az ifjabb Morvan.
Az állat elvileg ehető, de ismerve fogyasztási módját, elég
problémás lenne a kb 30 dekás kagylóhús kiszürcsölése.
Nem is ezt a sorsot szánják neki gazdái - egy tengeri kutatóintézetnek tervezik tudományos célra felajánlani.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/10/14/img-3719-770x_.jpg?token=a41dc543ee2b4ecbf3f524b4d768bd4c)
“Nálunk hamar elpusztulna, de egy laborban ideális körülményeket tudnak neki teremteni. Az osztrigák általában nem élnek tovább öt évnél, érdemes lenne megvizsgálni, hogyan tudott ellenállni azoknak a betegségeknek, amelyek gyakran sújtják az állományokat. Irigylésre méltó immunrendszere lehet."
Talán hozzájárulhat egy ellenállóbb fajta nemesítéséhez, szaporításához.
Néhány évvel ezelőtt Alain Morvan már talált egy 1,6 kilós példányt, a héja, mint egy trófea, ma is az üzletében látható. “Volt ott több is, de azokat otthagytam. Azért egy tucatot nem tudnék összeszedni, nem veszek fel rendelést.” - mondja mosolyogva a tenyésztő és természetesen hétpecsétes titokként őrzi a pontos lelőhelyet.
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/10/14/94612997-1093441167699253-4138925838441644032-n-770x_.jpg?token=0d17b3fbbefa61def79f311b42de6042)
Az osztrigák tenyésztése nagyjából 50 centi magas vasasztalokon történik, amelyeken ritka szövésű zsákokban növekszenek a kagylók. A zsákokat rendszeresen átforgatják, algátlanítják. Dagálykor víz alá kerülnek, apálykor viszont szárazon vannak, így begyűjtésük is egyszerűbb. Elkerülhetetlen néha a zsákok kiszakadása, az óriás osztriga is így pottyanhatott ki a homokba, ahol háborítatlanul fejlődhetett éveken keresztül.