Cikkek

Zirig Árpád

2021. december 16.

fermentálás , király ágnes

Magyarországnak végre jó esélye van arra, hogy a nemzetközi könyvpiacon villantson egy hatalmasat – lehet, hogy még nem tudnak róla, de Király Ágnes frissen megjelent könyve világszinten is kiemelkedő bibliája lehet az otthoni fermentálóknak.

A legtöbben, akik belefognak ebbe az ősi, de a mai napig izgalmas tartósításba, vagy Holly Davis könyvét veszik meg, vagy internetes csoportok tapasztalatait próbálják hasznosítani. Mindkettő jó irány, hisz az egyik egy nemzetközileg elismert, aprólékosan megírt szakmunka, a másik pedig emberek ezreinek a tudását teszi a tányérra.

Hogy ezek mellett mi szükség van az Egyszerűen fermentálj könyvre? Ági a magyar fermentálós közösség vezetője (és Holly Davis könyvének magyar kiadását is lektorálta), szóval mindaz az alapanyag, ami ebben a régióban megterem, az évek során már átment a kezén. A szakmáját nem tudja megtagadni:

eredetileg régészdoktor, így a türelem és az alaposság adott, pontosan tudja, az időt nem lehet elcsalni.



A HVG kiadó által megjelentetett könyv nem csupán receptek sora: olyan mennyiségű tudás került a lapokra, amit magunknak kibogarászni az internetről tényleg több év volna. Ehelyett minden itt van, egyben, készen: nem csak információ-gazdag, de tökéletesen érthető is. A megfogalmazás egyszerű, mindenre magyarázatot ad. Ritka, hogy olyan munka kerül piacra, amit tökéletesen megért Marika néni is Tarnazsadányban, de szakmailag nem tud belekötni Gellérthegyen Lajos bácsi, a professzor emeritusz sem. Látszik, hogy elképesztő mennyiségű munka van mögötte.

A fermentálás, a házi erjesztés, ezek számos változata egy ősi tudásra alapozott, de jelenleg is rendkívül divatos eljárás. A modern éttermi gasztronómia és a tudatos házi konyha csodafegyvere ez, amely a fenntarthatóság, a felkészülés, a tartósítás mellett rendkívül sok pozitív élettani hatást is magában hordoz. Király Ágnes ezekre is mind-mind kitér, így

aki belevág, észrevétlenül is olyan dietetikai és biokémiai tudást szív fel, ami segít megérteni az emésztést, a baktériumok, a folyamatokban részt vevők gombák, a kémhatás működését

– amit gimnáziumban Ollé tanárnő terrorja és pedagógiai inkompetenciája nem tudott nekem átadni, a szerzőnek néhány nap alatt sikerült.

Kaunitz Tamás képei csalogatóak, de nekem a kedvencem a sok magyarázó jellegű kézi rajz volt. Nem csak aranyosak és emberközeliek, de maximálisan informatívak is – néha a pár skicc hamarabb átadja az okosságot, mint tíz leírt mondat.

A több mint 400 oldalas Egyszerűen fermentálj nemzetközi szinten is kiemelkedő. Aránylag ritkán van meg a potenciál a hazai gasztrokönyvekben, hogy külföldön, lefordítva is megállják a helyüket. Ez a kiadvány tudja ezt – remélem, a jövőben még beszámolhatunk nemzetközi sikerekről. Addig is

vegyék kézbe,

vásárolják meg, fedezzék fel azt a csodát, amit a savanyítva, erjesztve, kovászolva, boszorkánybűbájokkal ízesebbé tett élelmiszerek jelentenek.

Kiadó: HVG könyvek
Ár: 7500 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek