Receptek

Csillagánizsos körte-sütőtök kompót

Segal Viktor receptje

2021. január 18.

Hozzávalók (4-8 adag)

  • 2 dl víz
  • 0,5 dl almaecet
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • fél zöldcitrom leve
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 szegfűszeg
  • 1 púpos teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 egész csillagánizs
  • 3 szem egész bors
  • fél sütőtök (40 dkg), kimagozva, 2 cm-es kockákra vágva
  • 1 körte, meghámozva, 2 cm-es kockákra vágva
  • ízlés szerint só
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Kifejezetten gyakran használom a csillagánizst, amely néhány klasszikus ázsiai étel alapfűszere, meghatározó eleme például a híres kínai ötfűszerkeveréknek is. Nagyon jól harmonizál a sütőtökkel és a körtével is, amelyekből különleges és mutatós kompótot szoktam főzni. Fontos, hogy a végeredmény ne legyen túl édes, az alapanyagok természetes íze tudjon érvényesülni.
Sültek mellé szoktam kínálni, de markáns sajtokkal is remek.



1. Egy lábasban összekeverjük a 2 dl vizet, az almaecetet, a cukrot, a mézet, a zöldcitromlevet és a fűszereket: a vanília - rúd kikapart magjait, szegfűszeget, reszelt gyömbért, csillagánizst, borsot és csipet sót. Erős lángon összeforraljuk a fűszeres szirupot, majd lejjebb vesszük a hőfokot, és kb 10 percig főzzük, 2/3-ára beforraljuk.

2. Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és kb. 15 percig főzzük, amíg a tök megpuhul, és a szirup kb. fele ismét elfő.

3. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a sütőtökkel azonos méretűre kockázott körtét. Ezzel már nem kell főzni, mert a szirup forrósága elég ahhoz, hogy a gyümölcs elveszítse nyersességét. A kompótot lehűtjük.


méz , almaecet , zöldcitrom , vanília , szegfűszeg , gyömbér , csillagánizs , sütőtök , körte