Eckart Witzigmann receptje
2021. július 29.KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 600-700 g káposzta, 1 cm-es kockára vágva
- 4 db kockacukor
- 40 ml ecet (2-3 ek)
- 40 g libazsír (vagy sertészsír)
- 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
- 1 pohár fehérbor
- só, bors
- 400-600 g sült hús (sertés, liba, kacsa)
- 1 merőkanálnyi a sült pecsenyelevéből
- 10 g petrezselyemlevél, finomra vágva
TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- esetlegesen: kis kanál olaj és néhány csepp víz
Az étel annyira jó, hogy érdemes elkészíteni akár úgy is, hogy külön erre a célra sütünk egy kacsát, és annak bizonyos részeit erre használjuk.
KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A káposztából a torzsát és a vastagabb leveleket, levélrészeket eltávolítjuk (tisztítva maradjon legalább 400 g a tömege), így vágjuk először 1 cm-es csíkra, majd kockára.
A kockacukrot kevés vízzel feltesszük olyan edényben, amelyben majd a káposzta is elfér. Közepes lángon addig hevítjük, míg a cukor karamellizálódni nem kezd. Felöntjük az ecettel, majdnem teljesen besűrítjük.
Hozzáadjuk a zsírt, és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Belekeverjük a káposztát, fűszerezzük, s kissé megfonnyasztjuk. Felöntjük a borral, és puhára pároljuk. A bornak is szinte teljesen el kell párolognia.
TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból feszes tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, és 1-2 cm-es csuszára vágjuk. Lobogva forró sós vízben 2 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, langyos vízzel röviden leöblítjük.
BEFEJEZÉS:
A káposztához adjuk a kockára vágott sült húst, együtt felmelegítjük, de már nem főzzük, nehogy a hús kiszáradjon. Ekkor hozzákeverjük a főtt tésztát is. Nagyvonalúan friss borsot őrölünk rá, leöntjük a pecsenyelével, és meghintjük friss petrezselyemmel.
káposzta , tészta , köménymag , kacsazsír , csuszatészta , cukor , bors , só , bor , ecet , vöröshagyma , sült hús , fehérbor , petrezselyem