A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Káposztás cvekedli

Eckart Witzigmann receptje

2021. július 29.

KÁPOSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 600-700 g káposzta, 1 cm-es kockára vágva
  • 4 db kockacukor
  • 40 ml ecet (2-3 ek)
  • 40 g libazsír (vagy sertészsír)
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • 1 pohár fehérbor
  • só, bors
  • 400-600 g sült hús (sertés, liba, kacsa)
  • 1 merőkanálnyi a sült pecsenyelevéből
  • 10 g petrezselyemlevél, finomra vágva

TÉSZTA
HOZZÁVALÓK:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • esetlegesen: kis kanál olaj és néhány csepp víz
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Eckart Witzigmann ezt előszeretettel készítette akkor, amikor nagyobb pecsenyéből (liba, kacsa, sertés) maradt egy kevés hús. Ezt kockára vágta, és a már kész karamellizált káposztával keverve melegítette fel. Hozzáadott még sűrű pecsenyelevet is, így keverte bele a frissen főtt, rombuszra vágott tésztát. Friss borssal meghintve tálalta. Madársaláta vagy endívia a legjobb köret hozzá.
Az étel annyira jó, hogy érdemes elkészíteni akár úgy is, hogy külön erre a célra sütünk egy kacsát, és annak bizonyos részeit erre használjuk.


KÁPOSZTA ELKÉSZÍTÉSE:

A káposztából a torzsát és a vastagabb leveleket, levélrészeket eltávolítjuk (tisztítva maradjon legalább 400 g a tömege), így vágjuk először 1 cm-es csíkra, majd kockára.
A kockacukrot kevés vízzel feltesszük olyan edényben, amelyben majd a káposzta is elfér. Közepes lángon addig hevítjük, míg a cukor karamellizálódni nem kezd. Felöntjük az ecettel, majdnem teljesen besűrítjük.
Hozzáadjuk a zsírt, és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. Belekeverjük a káposztát, fűszerezzük, s kissé megfonnyasztjuk. Felöntjük a borral, és puhára pároljuk. A bornak is szinte teljesen el kell párolognia.

TÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókból feszes tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, és 1-2 cm-es csuszára vágjuk. Lobogva forró sós vízben 2 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, langyos vízzel röviden leöblítjük.

BEFEJEZÉS:
A káposztához adjuk a kockára vágott sült húst, együtt felmelegítjük, de már nem főzzük, nehogy a hús kiszáradjon. Ekkor hozzákeverjük a főtt tésztát is. Nagyvonalúan friss borsot őrölünk rá, leöntjük a pecsenyelével, és meghintjük friss petrezselyemmel.


káposzta , tészta , köménymag , kacsazsír , csuszatészta , cukor , bors , , bor , ecet , vöröshagyma , sült hús , fehérbor , petrezselyem

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra