Receptek

Kenyérlángos spenóttal, kecskesajttal és sonkával

Kovács Tibor, „Pepe” pékmester receptje

2021. január 27.

32x34 cm-es tepsihez

Tészta
Hozzávalók:

  • 10 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 350 g búzaliszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 35 g félzsíros túró
  • 12 g só
  • 10 g sertészsír
  • 200 g tej
  • olívaolaj
  • fokhagyma apróra vágva

Feltét
Hozzávalók:

  • 4 db 100 g-os mozzarellagolyó
  • 250 g bébispenót
  • tengeri só
  • 6-7 nagyobb gerezd fokhagyma
  • őrölt szerecsendió
  • olívaolaj
  • 200 g kecskesajt
  • 100 g szeletelt fekete-erdei sonka
  • 35 g fenyőmag
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
Az ünnepek elmúltával sem kell lemondanunk a sütésről, ráadásul előttünk a farsang, majd a húsmentes, böjti időszak, jól jönnek a finom péksütemények.
És mivel jó ideje mellőzni kényszerülünk a fesztiválokat, rendezvényeket is, megidézhetjük ezek hangulatát egy jó kis kenyérlángossal, amit egyeshelyeken langallóként is ismernek.
Kovács Tibor „Pepe”, a Zalaco pékmestere segítségével egy spenótos-kecskesajtos-sonkás változatot mutatunk be, de a feltéteket bátran variálhatjuk.


Elkészítése:
Kevés langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sütőporral, a túróval és a sóval összekeverjük, majd belemorzsoljuk a sertészsírt, majd a maradék tejjel összeállítjuk és jól kidagasztjuk a tésztát.

A tésztát letakarva 25-30 percig pihentetjük.


Az érett tésztát kb. 32x34 cm-esre nyújtjuk,


olívaolajjal kikent tepsibe rakjuk, és 25-30 percig kelesztjük.


Ha megkelt, a felületét villával sűrűn megböködjük, hogy ne hólyagosodjon fel.


Elősütés:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, közben kis tálkában vizet teszünk a sütőbe és gőzt fejlesztünk.

A tésztát 8-10 perc alatt 200 °C-on világosra sütjük.


Ha kész, még forrón fokhagymával ízesített olívaolajjal megkenjük, és várunk néhány percet, amíg a tészta beszívja az olajat.

A feltéteket a kelesztés ideje alatt készítjük elő.


A spenótszálak végét lecsipkedjük, megmossuk, és 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk. A mozzarellagolyókat kb. 0,5 cm-es szeletekre, a fokhagymát vékony szeletekre, a szeletelt fekete-erdei sonkát pedig 4-5 cm-es darabokra vágjuk.

A kenyérlángos összeállítása:
A fokhagymával ízesített, olajjal megkent, elősütött tészta teljes felületét beborítjuk a felszelt mozzarellával.


A felcsíkozott spenótot szűrőkanálba tesszük, és sós, forró vízzel leöntjük: kb. 10 percig még állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük, és beborítjuk a mozzarellás felületet.


Meghintjük tengeri sóval, tetszés szerint megszórjuk szeletelt fokhagymával, és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Olívaolajjal meglocsoljuk vagy spricceljük. Rámorzsoljuk a kecskesajtot, és a felületén egyenletesen eloszlatjuk a fekete-erdei sonkadarabkákat.


Meghintjük fenyőmaggal, és előmelegített sütőben 190-200 °C-on, 10-12 perc alatt készre sütjük.


AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERE

A 70 ÉVES ZALACO SÜTŐIPARI ZRT.


liszt , élesztő , sütőpor , túró , sertészsír , tej , olívaolaj , fokhagyma , mozzarellagolyó , bébispenót , kecskesajt , szerecsendió , fenyőmag , fekete-erdei sonka