Sokak élete nagyon megváltozott a karanténnal. Az enyém voltaképpen nem annyira: amióta nyugdíjba mentem, és teljesen szabadon dönthetek arról, mit, mikor, mennyit eszem, körülbelül úgy mennek a dolgok, ahogy most leírom. Egy hetemet foglaltam össze kedvcsinálónak és ihletforrásnak magamfajta, egyedül élő, nem túl magas jövedelmű olvasók számára – de talán az is hasznát veszi, aki két vagy több embert etet, netán most határozza el, hogy zöldebb, takarékosabb üzemmódra vált, miközben csak az elmúlt napokban lett kénytelen mindennap főzni, és még csak nem is nagyon tud.
Játékszabályaim a következők. Élelmiszer-áruházban csak szárazárut és konzerveket veszek – zöldséget,
gyümölcsöt, húsfélét, tejterméket soha. Arra ott a piac, ahová hetente egyszer megyek, ahogy ősanyáink, és igyekszem mindent beszerezni, hogy attól fogva ne kelljen megint emberek közt mászkálnom.
Át kell tehát gondolni, mit is fogok enni a héten, és úgy kell szervezni, hogy a legtakarékosabban és a legészszerűbben osszam be a zsákmányt.
Aki gyakorlatlanabb a főzésben és a tervezésben, vagy nem szeret improvizálni, okosan teszi, ha előre kitalálja a heti étrendet, amibe mindig beleképzeli, hogy ha lesz maradék (lesz!), azzal mit fog kezdeni.
Tegyünk azért egy kört a lakásban.
Aminek egy-két zacskóval mindig lennie kell a kamrámban: só, cukor, rizs, köles és hajdina, kukoricaliszt (búzaliszt nálam nincs, de normális embernek persze legyen a polcán az is); olajok, ecetek, halkonzervek, zöldségkonzervek: kukorica, zöldbab, zöldborsó, lencse, sűrített paradicsom.
Saját lecsó, savanyúság, zakuszka és lekvárok. Spájzolok még szárazbabot és -borsót, száraztésztát, krumplit, hagymát, fokhagymát, almát, olajbogyót. A fentieket a fogyás mértékében havonta-kéthavonta kell pótolgatni, de ha ez mind van, két hétre is rám szögezhetik a ház kapuját.
Hát a hűtőben mi rejtőzik a „bármikor kellhet” kategóriában?
Egy szál kolbász és egy darabka szalonna, amelyeket inkább fűszerként használok. Két-háromféle sajt, két kocka vaj, egykét pohár tejföl, joghurt, egy tubus majonéz, tíz tojás (ezekből hármat-négyet megfőve tartok ott, és bármikor előkapom egy öt perc alatt elkészülő salátához).
A konyhapolcon vannak a fűszereim: többféle só és bors, paprika, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű, tárkony, provence-i fűszerkeverék, koriander, szerecsendió, fahéj és szegfűszeg, többféle curry és más egzotikus miegymások, szójaszósz, mustárok. Hamarosan a balkonon is beindul az élet: a bazsalikom és a menta már rázendített.
SZOMBAT
Ma korán kelek, kirongyolok a piacra. A szatyor aljára kerülnek a keményfiúk: sárga- és fehérrépa, egy nagy zeller (zölddel), karalábé, negyed kelkáposzta; bezsákolok egy zsenge tököcskét, és mivel most van itt az ideje, egy kötés spárgát. Retek! Egy délceg póré. Zöldhagyma, kettő. Két csokor petrezselyem, kapor. Fél kiló spenót, egy kis fej saláta, két zöldpaprika. Két citrom.
A magos néninél 10 deka mazsola, némi vegyes majomeledel. Egy üveg tej, egy kis sajt, 30 deka főtt tarja, 40 deka csirkemáj, egy szelet hal és 20 deka házi kenőmájas, mert szeretem.
Kell még egy félkilós cipó meg a tíz tojás, és meg is vagyunk. (Barna kenyeret veszek, olyat, ami kibírja egész héten, fél kilóból 10-12 szelet jön ki, nekem pont elég.) 9 óra, április közepén mostanáig tartózkodhattam jogszerűen idekint, hamar még a néniktől virágot, hogy föllendítsem kicsit az üzletüket, meg hát a lakás is másképp néz ki, na. Sipirc haza.
Miközben elrakodom, legelőször is fölteszek héjában 6 szem kisebb krumplit, és beáztatom a maradék boldogtalan serclimet a frissen vett tejbe, mert ebédre ezt a gyönyörű, harsogó spenótot fogom elkészíteni, a legegyszerűbb nagyanyai módszerrel, így:
• fél kg friss spenót
• 1–2 zsömle vagy egy darab szikkadt kenyér
• 2,5 dl tej
• olaj
• 2-3 gerezd fokhagyma
• csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
• só, fehér bors, reszelt szerecsendió
A zsömlét/kenyeret fölaprítva beáztatom a tejbe. A spenótot megszabadítom a vastag erektől, felmelegítem az olajat, beledobom a szétzúzott fokhagymát, aztán marékszám, kevergetve a spenótot. Amikor összeesett, jön a szódabikarbóna, amitől a spenót megőrzi szép, üdezöld színét, s végül a fűszerek. Enged annyi levet, amennyiben meg tud párolódni. Berakom a turmixba, jöhet a zsömle/kenyér is (lehet, hogy nem fog kelleni az összes tej, ha túl híg, az nem jó), és kész. Melegítéskor majd vigyázni kell, mert úgy odaég, hogy öröm nézni.
A krumpli is megfőtt, kettőt négybe vágok, kevés olajban pirosra sütöm, ugyanabba a serpenyőbe leütök 2 tojásból egy jól fölvert, üde, remegős rántottát, meghintem pirospaprikával, kész. A másik négy krumplit héjában elteszem.
Maradék spenót keletkezett (tudtam előre): kislábosban berakom a hűtőbe. Korán ebédeltem, vacsora is korán lesz: a jó friss salátám felét széttépkedem, felkarikázom a retket, két szál zöldhagymát meg egy szemet a maradék krumplikból, olajbogyó, olaj, só, fél citrom ráfacsarva, kész. Esetleg pirítok egy szelet kenyeret egy kis sajttal. Maradék keletkezett: fél fej saláta. Nedves konyharuhába tekerve berakom a hűtőbe.
VASÁRNAP
Reggelire legyen egy szelet pirítós kenőmájassal és zöldpaprikával. Levest nem főzök, hanem – elvégre vasárnap van – megsütöm a csirkemájat.
Most bevallom, hogy a hűtő aljában lapul egy doboz kacsazsír is, előszedem. Beleaprítok egy szeletke füstölt szalonnát is, és egy jó nagy fej hagymát. Majoránna, bors. Amikor a máj puha, beküldök mellé átmelegedni egy felnégyelt főtt krumplit, és megeszem hozzá a tegnapi spenótot.
Maradék keletkezett: sült máj megy a hűtőbe. Vacsorára előlibben a salátám másik fele, egy szál zöldhagyma, retek, olaj, só, a másik fél citrom, pirítok egy szelet kenyeret, és hideg májjal vígan megeszem.
HÉTFŐ
Reggel legyen egy szelet pirítós sajttal és almával. Ebédre meg kell csinálni a tököt, mert megeszi a fene ezt a gyönyörű kis kapromat. A tökből paprikás lesz, így:
• 1 kicsi tök
• 1 fej hagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• olaj
• pirospaprika
• só
• 1 csokor kapor
• 1 pohár tejföl
A tököt meghámozom, a belét kiszedem, félreteszem, a többit kb. 2×2 centis darabokra kockázom. A hagymát felaprítom, megdinsztelem az olajon, ráteszem a tököt, majd a pirospaprikát. Megsózom, öntök alá fél pohár vizet, hogy oda ne kapjon, de hamar enged saját levet is. Percek alatt megfő, akkor belerakom az apróra vágott kaprot és a tejfölt. Kész. Meghámozom hozzá az utolsó két főtt krumplimat, és sütök két tojásból rántottát.
Mivel itt állok azzal a remek tökbéllel, hamar megcsinálom a zöldséglevest is.
• 2 sárgarépa
• 1 fehérrépa
• fél zeller
• fél zöldpaprika
• 1 nagy fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• a tökbél
• zellerzöld, petrezselyem
• só, egész fekete bors
• olaj
A zöldségeket felkarikázom, a hagymát kettőbe vágom, és a felforrósított olajon barnára pirítom a vágott felét. Ekkor jöhet a többi zöldség, a só, a bors. Dinsztelem pár percig, aztán fölengedem még egyszer annyi vízzel, és belerakom a tökbelet, amelynek a puha magjaitól olyan lesz, mint a legfinomabb húsleves. Látványnak ronda, de ha nem lát senki, megeszem, mert finom. Maradék keletkezett: a leves fele megy a hűtőbe.
Vacsorára kiolvasztom a halamat, öt perc alatt megsütöm vajban három szál megmentett kaporral és egy kis bazsalikommal, ráfacsarok egy fél citromot. Főzök hozzá egy tasak rizst, felaprítok egy szál zöldhagymát és egy fél csokor petrezselymet, összekeverem, kész. Maradék: a rizs fele.
KEDD
Reggel legyen vajas pirítós dzsemmel (a spájzból). Ebédre itt a zöldségleves második fele, a maradék rizst összekeverem a maradék májjal, előveszek hozzá a spájzból egy üveg céklát vagy uborkát, megúsztam a főzést. Vacsorára sütök három tojásból egy omlettet (kanálka kukoricaliszt, fél pohár tejföl) a fél zöldpaprikámmal, a póréhagyma zöldjével és egy szelet pirítóssal.
SZERDA
Reggel pirítós sajttal, lágytojás. Ebédre spárgalevest csinálok, a lehető legegyszerűbb módon, így:
• 1 kötés spárga megpucolva, kétcentis darabokra vágva
• 6 dl víz
• 3 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• só
• fél csokor petrezselyem
Megfőzöm a spárgát a cukros-sós vízben,amikor kész, hozzátöltöm a tejet (teljes tejet szoktam venni, már szépen feljött a tejszín a tetejére, na, az most ebbe belemegy), felaprítom a petrezselymet, belerakom, még egyszer átmelegítem, kész. Lehetne művészkedni plusz zöldségekkel, tejszínnel,darabka vajjal, habarással, húslével, de én így szeretem a legjobban. Maradék leves megy a hűtőbe, a maradék tejet pedig kiteszem az ablakba megaludni.
Második fogásnak eközben megfőzök egyharmad zacskó orsótésztát, a póréhagyma felét fölkarikázom, olajban megdinsztelem, belerakok fél marék olajbogyót meg a tarja felét apróra kockázva, csipet kakukkfű, az egészet összekeverem, kész. Vacsora: ha maradt, azt megeszem, mert tésztát nem lehet rakosgatni.
Ha nem maradt, akkor pirítós kenőmájassal, kemény tojással és zöldhagymával.
CSÜTÖRTÖK
Reggelire pirítós dzsemmel. Ebéd: maradt spárgaleves, és most előrukkolhat a hűtő aljában várakozó keményfiúk második brigádja, mert csinálok egy currys zöldséget, így:
• 2 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• fél zeller
• 1 fej karalábé
• a negyed kelkáposzta
• 1 nagy fej hagyma
• 2–3 gerezd fokhagyma
• egy marék mazsola
• 1 púpos evőkanál curry
• 1 kávéskanál kurkuma
• 1 kávéskanál őrölt gyömbér (vagy egy darabka friss, reszelve)
• olaj
• 15 dkg főtt tarja (de ha 25 vagy semennyi, az se baj)
• só, bors
• petrezselyem
• zellerzöld
• egy zacskó előfőzött köles
A gyökérzöldségeket felkarikázom-szeletelem, a kelkáposztát csíkokra, a hagymát vastag szeletekre vágom, a fokhagymát szétzúzom. A lábosban szárazon átmelegítem a fűszereket (oda ne égjen!), aztán jön az olaj, a hagyma, a zöldségek, a mazsola, só, bors. Dinsztelem 5-8 percig, felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és beleteszem a megmosott kölest, amit kirázok a zacskójából, meg a felkockázott tarját. Mire a köles megfőtt (15 perc), kész az egész.
Aki idegenkedik a kölestől – pedig nagyon finom! –, csinálhatja ugyanezt rizzsel is.
Maradék keletkezett, méghozzá elég sok, megy a hűtőbe. Vacsorára aludttej, és csinálok salátát fél doboz kukoricából, zöldhagymával, egy kemény tojással, fél citrommal és egy kis tökmagolajjal. Maradék keletkezett: fél doboz kukorica.
PÉNTEK
Reggel pirítós sajttal, almával. Ebédre van bőven currys zöldség. Vacsora: a kukorica másik fele az összes maradék zöldhagymával vajban megpárolva, kakukkfűvel, szurokfűvel, akármivel. Holnap reggel mehetek megint a piacra.
Semmit nem kellett kidobni
Az egész heti bevásárlás és a spájzból, hűtőből elővett javak együtt összesen nem érik el a 10 ezer forintot. Miközben naponta háromszor rendesen, finomakat ettem. Egyetlen napon se töltöttem összesen több mint két, két és fél órát a konyhában (főzés/melegítés, evés és mosogatás együttvéve). Semmit nem kellett kidobnom.
A menüben volt hús, hal, máj, tojás, tej, tejföl, sajt, aludttej, huszonegyféle ilyen-olyan zöldség
(beleértve a spájzból a kukoricát meg a céklát/uborkát), citrom és alma (oké, azt nem mondtam, hogy almából napközben is lecsúszik egy-kettő, és magokat is szoktam rágcsálni), volt rizs, köles, egy kis tészta és összesen fél kiló kenyér. Szóval nagyjából minden, ami kell. Persze ha egész nap szenet lapátolnék, meghalnék. De mivel ülő munkát végzek, ha annyit és olyasmiket ennék, mint aki szenet lapátol, pláne meghalnék.
Egészséget, jókedvet, örömteli tavaszi konyházást mindenkinek!