Nábelek Zsófia receptje
2021. május 12.- 120 g teljes kiőrlésű zabpehely
- 1 ek kukoricakeményítő
- 150 g eritrit
- 6 g sütőpor (fél zacskó)
- 1 tk szódabikarbóna
- 30 g darált vagy durvára vágott mandula
- 100 g olaj
- 1 db tojás
- 30 g kakaópor
- 30 g kókuszreszelék
- 350 g joghurt
- 10-15 szem szeder
- 1 marék durvára vágott dió (vagy más olajos mag)
- 1 kk só
A zabpelyhet, az eritritet és a joghurtot egy tálban összekeverjük, és félretesszük 30 percre. Ezalatt a zabpehely hidratálódik, sütés után szaftosabb, puhább lesz a sütemény.
Összekeverjük a szárazanyagokat: a keményítőt, sütőport, szódabikarbónát, mandulát, kakaóport és kókuszreszeléket.
Fél óra leteltével a joghurtos alaphoz adjuk a tojást és az olajat, végül a masszához forgatjuk a szárazanyagokat is. Egy 20x30 centis, papírral kibélelt formába simítjuk és eloszlatjuk rajta a szedreket, végül megszórjuk a dióval vagy más maggal.
170 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, eközben a sütemény megemelkedik, a szederszemek pedig beleolvadnak a masszába.
Hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután szeleteljük.
zabpehely , kukoricakeményítő , sütőpor , szódabikarbóna , eritrit , mandula , olaj , tojás , kókuszreszelék , kakaópor , joghurt , szeder , dió