Életmód

Orbán Szilvia

2021. május 26.

Ha ki akarod húzni a gyufát valakinél, csak tegyél megjegyzést az avokádókrémjére.

Még családtagok, barátok között is hamar kitör a mosolyszünet, ha a másik által kedvvel, szeretettel készített ételre teszünk kritikai megjegyzést. Számos népszerű ételnél elfogadjuk az „ahány ház, annyi szokás” elvet, de valahogyan az itthon is sokak által kedvelt avokádókrémmel mindig gond van.

Vannak, akik nincsenek tisztában a hagyományos recepttel, mások ugyan igen, ám úgy gondolják, hogy az további alakításra, esetleg ízesítésre szorul.

A magyar guacamole ezért sokszor köszönőviszonyban sincs az eredeti étellel, ami persze nem feltétlenül baj, hiszen a konyha a kísérletezések színtere is.


Azért a világ más tájain is rendre sok vitát váltanak ki a zöld krémbe kevert hozzávalók. Ami egyesek szerint csak dob az alaprecepten, az másoknak egyenesen sértés – és kezdetét is vette a nagy guacamole-háború.

Első körben nézzük a leggyakrabban elkövetett „hibákat”. A legszigorúbb hagyománykövetők szerint ugyanis az avokádókrémbe bizony nem kell sem hagyma, sem fokhagyma (főként nem por formában), ahogyan citromlé vagy felkockázott paradicsom sem.


De ezeken túl kezdődnek csak az igazi gondok, hiszen akadnak olyanok, akik bacont, pirospaprikát, petrezselymet vagy gránátalma magot kevernek a krémbe - és ez még mindig nem minden.

Az is gyakran előfordul, hogy a népszerű vendégváró ételt hírességek és nagy márkák akarják megreformálni – persze úgy, ahogyan nekik a legjobb – de a dolog általában sosem a várt sikerrel végződik.


Ilyenkor ugyanis szinte azonnal fellángol a vérre menő vita, amiben a hozzászólók minimum megkérdőjelezik az újító a konyhai jártasságát, és jobb esetben viccet csinálnak a receptből… A közelmúltból most mi is mutatunk néhány példát, ami felborzolta a guacamole rajongók kedélyeit, lehet okulni.

Görög joghurt

A Netflixről ismert (Queer Eye) élelmiszer- és borszakértő Antoni Porowskival kapcsolatban nemrég sokan kétségbe vonták, hogy egyáltalán járt-e valaha egy működő konyhában, amikor „tanítványaival” megosztotta saját guacamole receptjét.

„Ma megtanítom nektek, hogyan kell guacamolét készíteni” – kezdte a monológot Porowski, aki jól indított: kipakolta maga elé az avokádót, a sót és a lime-ot. „Nagyjából ennyire van szükségünk a krémhez.”

A kritikusok szerint itt kellett volna megállnia, de ő folytatta.

„De mi az, amit én még szívesen adok a guacamoléhoz? Tudjátok, én imádom, ha igazán krémes. Ráadásul azt hiszem, tejtermékfüggő vagyok. Szóval én még adok hozzá egy kis görög joghurtot. Sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a tejföl, és tele van ízzel.

Elég csak egy kiskanálnyi.”

A kritikusok szerint a gond az, hogy a tejfölnek ugyanúgy nincs helye egy hagyományos avokádókrémben, mint bármilyen más, azt helyettesítő tejterméknek.

Majonéz

2016-ban a híres majonézmárka brit profiljának az alábbi posztja szított indulatokat.


„Majonézt a guacamoléba, hogy jobb legyen. Bízz bennünk. #Grilltopia” – állt a bejegyzésben. S bár kutatások igazolják, hogy a britek kedvenc szósza a majonéz, de bejegyzés így is komoly port kavart.

Zöldborsó

Nos, itt már Barack Obamának is fel kellett szólalnia: történt ugyanis, hogy a The New York Times 2015-ben azt javasolta olvasóinak, legközelebb dobják fel az avokádókrémet némi zöldborsóval. Az USA elnöke viszont hamar rövidre zárta a dolgot:



„Minden tiszteletem a The New York Times-é, de zöldborsó a guacamoléba? […] Maradjunk a klasszikusnál.”

Kelbimbó

A Marks & Spencer élelmiszerboltjai szintén 2015-ben gondolták azt, hogy megreformálják az avokádókrémet – vagyis inkább a névadó zöldséggyümölcsöt teljesen kihagyva, megalkotják a… brusselmolét. Sokan gondolták úgy, hogy ez lenne a valaha adott legrosszabb karácsonyi ajándék.


„Íme: vásárolj egy kis brusselmolét. Itt az M&S guacamole változata – biztosan már karácsonyra készülnek” – jegyezte meg epésen a posztoló.

Zeller

A Bon Appetit 2014-ben próbált volna reformálni az alaprecepten. „Legyen boldog a fogad is ezzel a ropogós guacamoléval” – állt a cikk címében. A javaslat szerint az avokádókrémbe keverjünk ress, friss zellert, mert szerintük erre a túlságosan is lágy guacamolénak szüksége van. A világ azonban rezignáltan csak ennyit reagált: „Inkább eredj haza, túl sokat ittál.”

Kéksajt, túró, tonhalsaláta

A nagy guacamole vita kétségkívül fontos szereplői a foodbloggerek is, akik számtalan alkalommal bizonyították, hogy gyakorlatilag nincs olyan hozzávaló, amit ne tudnának elképzelni az avokádókrémben. Csak néhány példa:

Kéksajtos guacamole (Half-baked harvest)

Cottage cheese (friss túróféle) és guacamole (The Lazy Dish)

Tonhalsalátás guacamole (Bev Cooks)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek