Receptek

„Töltött paprika”, bárány, paradicsom

Mészáros Ádám receptje

2021. november 22.

Töltött paprika
Hozzávalók:

  • 350 g báránycomb
  • 150 g báránylapocka
  • 150 g bárányfartő
  • 120 g póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 120 g pirított kenyér (rusztikus bagett)
  • 120 g laktózmentes tej
  • 100 g csepegtetett tejföl
  • 10 g só
  • 3 g borskeverék
  • 3 g füstölt fűszerpaprika
  • 150 g kacsazsír
  • 4 db sült (piquillo)
  • paprika

Paradicsommártás
Hozzávalók:

  • 80 g aszalt datolya paradicsom
  • 80 g aszalt fürtös paradicsom
  • 200 g zellergumó
  • 100 g angol zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 130 g karalábé
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 100 g koktélparadicsom
  • 1 db citrom
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 1,5 l házi paradicsomlé
  • 15 ml sherryecet
  • 15 g só
  • 30 g olívaolaj
  • 1/2 csokor petrezselyem zöld
  • 0,5 g Sarawak bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Nehéz

Töltött paprika elkészítése:
A báránycombot, lapockát, fartőt alaposan megtisztítjuk. Az összes zsírszövetet és int, hártyát eltávolítjuk a hús felületéről. Ezután ledaráljuk és a fűszerekkel, ízesítő anyagokkal beállítjuk a végső ízét.

Olyan fűszereket is használunk, amelyek nem tartoznak a hagyományos töltött paprika ízvilágához,


ezeket nyugodtan helyettesítsük olyanokkal, amelyek hozzánk közel állnak.

A póréhagymát apró kockákra vágjuk, majd kacsazsírban addig konfitáljuk, amíg szinte el nem olvad majd a szájban.

A kenyeret sütőben megpirítjuk, majd laktózmentes tejjel levákuumozva hagyjuk állni legalább 1-2 órát.


A zsírjától lecsöpögtetett póréhagymát megpirítjuk, rátesszük a beáztatott kenyeret, együtt átpirítjuk. Kihűtjük és hozzákeverjük a húshoz. A kész tölteléket piquillo paprikába töltjük.

Paradicsommártás elkészítése:
A paradicsommártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk és felszeleteljük. Olívaolajat hevítünk egy lábasban, ebben karamellizáljuk a zöldségeket a zöld fűszerekkel. Amikor már szép a színük, hozzáöntjük a paradicsomlevet.

Mérsékeljük alatta a tüzet és 1 órán át lassan gyöngyöztessük.


20 percet pihentessük, majd szűrjük le. Az eceteket, olajokat, aszalt paradicsomokat a piquillo paprika leeső részeivel turmixoljuk simára, ízesítsük sóval, majd szűrjük át.


báránycomb , báránylapocka , bárányfartő , póréhagyma , fokhagyma , kenyér , tej , tejföl , füstölt fűszerpaprika , paprika , paradicsom , Sarawak bors , sült (piquillo) , babérlevél , kakukkfű

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra