Bíró Lajos receptje
2022. március 1.egy rúdhoz:
- 8 db zsömle
- 6 db tojás
- 1 kg darált lapocka (4-es tárcsán ledarálva)
- só, bors
- 25 dkg rillette
- fűszerpaprika
- 5 gerezd fokhagyma
A zsemléket félbetépjük, vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A tojásokat elkeverjük, a fokhagymát összezúzzuk. Ezután minden összetevőt jó alaposan összedolgozunk.
Kivesszük a formát a sütőből, és miután kicsit kihűlt, kifordítjuk, majd némi súllyal lepréseljük. Így jobban tarja a formát, és később könnyebb szeletelni.
Ha kihűlt, kétujjnyi szeleteket vágunk belőle, és mehetnek a zsemlébe.
(Bíró Lajos a fasírtszeletet rostlapon megpirítja, így a belseje is átlangyosodik. Sőt, a rostlapon még rillette-et is hozzápirít. Ezen kívül a zsemlébe csak szeletelt csemegeuborka és mustár kerül.)
zsömle , tojás , lapocka , fokhagyma , fűszerpaprika