Vona Róbert receptje
2018. október 30.LIBAMELL
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg libamell
- 10 g só
- 3 g bors
TÖKMAGMORZSA
HOZZÁVALÓK:
- 10 g tisztított tökmag
- 15 g panko morzsa
- 15 g tökmagolaj
PASZTERNÁKPÜRÉ
HOZZÁVALÓK:
- 200 g paszternák
- 60 g vöröshagyma
- 50 g burgonya
- 20 g vaj
- 20 g só
LILA KÁPOSZTA „RÉTES”
HOZZÁVALÓK:
- 400 g lila káposzta
- 100 g vöröshagyma
- 2 g egész kömény
- 40 g cukor
- 10 g só
- 60 g balzsamecet
- 40 g étolaj
- 4 lap brick tészta vagy leveles tészta
BATÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 300 g batáta
- 40 g olívaolaj
- 8 g só
A libamelleket előkészítjük, hártyáit eltávolítjuk, bőrét óvatosan beirdaljuk, ügyelve, hogy ne vágjuk meg a húst. Sózzuk, borsozzuk és hűtőben félretesszük. Egy óra múlva hideg serpenyőben, bőrrel lefelé kis lángon sütjük, zsírját kiolvasztjuk, és figyelünk, hogy a kiolvadt zsírt mindig egy kis tálba kiöntsük. Ha a bőrréteg eléggé kisült, megfordítjuk a húst és serpenyőstül 190 °C-os sütőbe tesszük 8 percre.
Tökmagmorzsa elkészítése:
A tisztított tökmagból, a panko morzsából és a tökmagolajból daráló segítségével egynemű morzsát készítünk, ebbe forgatjuk a megsült libamellet.
Paszternákpüré elkészítése:
A szeletelt vöröshagymát vajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított burgonyát vékony szeletekben, és együtt tovább pirítjuk. Végül feldarabolva hozzáadjuk a tisztított paszternákot is, megsózzuk, és együtt készre pároljuk. Amikor a paszternák már kézzel szétnyomható, botmixerrel pürésítjük, szűrőn áttörjük.
Lila káposzta "Rétes" elkészítése:
A cukrot étolajban karamellizáljuk, benne az egész köményt kipattogtatjuk, ügyelve, hogy meg ne égjen. Rátesszük a szeletelt vöröshagymát, együtt pirítjuk, majd a gyalult lila káposztát, és amikor már a felére összeesett, sózzuk, balzsamecettel ízesítjük és készre pároljuk. Kihűtjük, a brick tésztákat kiterítjük, a lila káposztát elosztjuk a négy lapon, és mint egy palacsintát feltekerjük. Kevés zsiradékkal megkenjük, és sütőben 190 °C-on 8 perc alatt ropogósra sütjük.
Batáta elkészítése:
A tisztított batátát nagyobb cikkekre vágjuk, olívaolajjal és sóval bedörzsöljük, sütőlapra terítjük, és 160 °C-on 16-20 perc alatt készre sütjük.
batáta , paszternák , panko morzsa , tökmag , libamell , vöröshagyma , burgonya , vaj , lila káposzta , egész kömény , balzsamecet , brick tészta