A cserépedény aljába kelkáposztalevelet helyezünk. Rátesszük a zöldségek harmadát, majd a besózott, borsozott kakasaprólék felét. Utána jöhet a zöldség második harmada, kis zacskó egész bors kell, mert, mint már említettük, a kemencében „elvesznek” a fűszerek.
Aztán jöhet a hús maradéka, rá a többi zöldség. Néhány sárgarépa, zellergumó. A zöldség mennyisége nem szentírás, tehetünk többet is. A lényeg, hogy most felöntjük vízzel, és az egészet beborítjuk egy nagy kelkáposztalevéllel.
Rátesszük a cserépfedőt, és 3-4 órán át puhára főzzük. Amikor elkészül, akkor a kakas főtt zsírja szépen rábarnul a felső káposztalevélre.
Gyula tálalás előtt két evőkanál whiskyt önt a levesbe. Szerinte a whisky sosem árt.
Lúdgégetésztával tálaljuk tarajával, húsával, ki-ki örömére aszalt meggyel, petrezselyemmel. Ha nem pároljuk, hanem két óra alatt megsütjük magasabb hőfokon, ahogy Bodrogi szereti, akkor kakasleves-esszenciát kapunk.
A kemence lényege: a samott- tégla és a törött üveg a „plattni” alatt. Tehát van egy betonalap, arra kerül két akna, tele törött üveggel, erre jön a samottalap, majd a samottkupola, erre a szigetelés és a köré a klinker vagy a vályog, a kívánság szerinti külső forma és előre a dupla ajtó.