A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Kemencés kakasleves

Borbás Marcsi és Bodrogi Gyula receptje

2012. február 16.
  • 1 db kakas szárnya, nyaka, feje, apróléka
  • 2 fej pucolatlan vöröshagyma
  • 1/2 db zellergumó
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 2 db nagy sárgarépa
  • 2 db gyökér
  • 3 db kucsmagomba
  • 1 köteg petrezselyem
  • 1 fej fokhagyma keresztben félbevágva
  • egész bors, só, aszalt meggy
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A cserépedény aljába kelkáposztalevelet helyezünk. Rátesszük a zöldségek harmadát, majd a besózott, borsozott kakasaprólék felét. Utána jöhet a zöldség második harmada, kis zacskó egész bors kell, mert, mint már említettük, a kemencében „elvesznek” a fűszerek.

Aztán jöhet a hús maradéka, rá a többi zöldség. Néhány sárgarépa, zellergumó. A zöldség mennyisége nem szentírás, tehetünk többet is. A lényeg, hogy most felöntjük vízzel, és az egészet beborítjuk egy nagy kelkáposztalevéllel.

Rátesszük a cserépfedőt, és 3-4 órán át puhára főzzük. Amikor elkészül, akkor a kakas főtt zsírja szépen rábarnul a felső káposztalevélre.



Gyula tálalás előtt két evőkanál whiskyt önt a levesbe. Szerinte a whisky sosem árt.

Lúdgégetésztával tálaljuk tarajával, húsával, ki-ki örömére aszalt meggyel, petrezselyemmel. Ha nem pároljuk, hanem két óra alatt megsütjük magasabb hőfokon, ahogy Bodrogi szereti, akkor kakasleves-esszenciát kapunk.



A kemence lényege: a samott- tégla és a törött üveg a „plattni” alatt. Tehát van egy betonalap, arra kerül két akna, tele törött üveggel, erre jön a samottalap, majd a samottkupola, erre a szigetelés és a köré a klinker vagy a vályog, a kívánság szerinti külső forma és előre a dupla ajtó.

kakas , kakas szárnya , kakas aprólék , vöröshagyma , zellergumó , kelkáposzta , sárgarépa , kucsmagomba , petrezselyem , fokhagyma , aszalt meggy

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra