Életmód

Orbán Szilvia

2022. május 5.

Van valami igazság a régi mondásban: a világ azért eszik, hogy éljen, de az olaszok azért élnek, hogy egyenek, állítja a híres színész.

A világszerte jól ismert karakterszínész, Stanley Tucci egy tipikus amerikai-olasz családban nőtt fel, és gyermekéveinek egy részét is az anyaroszágban töltötte – így nem csoda, hogy a főzés és az étkezés iránti szeretete mélyről gyökeredzik.

A színész szerencsére korábban már több, az olasz konyhát éltető szakácskönyvet írt, telis-tele saját és baráti-családi receptekkel, így ha nem elégítenének ki a CNN-en futó, nagy sikert aratott Stanley Tucci: Searching for Italy most induló második évadának virtuális kalandjai, akár ki is próbálhatunk párat közülük.



Egy jól bevált velencei klasszikus

Tucci egyszer arról mesélt, hogy az édesanyja tanította meg arra, hogy a vendégeket kis falatokkal – olajbogyók, sajtok, szalámik – fogadja, amelyek mellé bort vagy jó erős, olasz espressót kínáljon. Az étvágykeltő finomságok közé jól illik az a sózott tőkehal pástétom (baccalà mantecato) is, aminek receptjét megtalálhatjuk a The Tucci Cookbookban.

Ehhez a hagyományos velencei fogáshoz a sózott tőkehalat egy napig hideg vízben kell áztatni, majd fokhagymás tejben, némi burgonyával megfőzni. Ha megfőtt, le kell szűrni, és egy robotgépben, kevés olívaolajjal addig pürésíteni, míg egy szép, sima krémállagot kapunk. Ekkor mehet hozzá a friss petrezselyem, a frissen őrölt bors és a parmezán. Több változata ismert, kedvelt például az apróra kockázott kaliforniai paprikával, az olajbogyóval vagy a főtt krumplival kevert verziója is.



IDE kattintva megnézhető Tucci receptje >>>

A fogást legjobb melegen, olívaolajjal megcsorgatott pirítóson, vagy felszeletelt, grillezett polentán kínálni.

„Senkit ne bátortalanítson el a tőkehal szaga, mert miután 24 órán át ázott, a kellemetlen illat eltűnik, és a hal természetes édessége új életre kel” – írja a színész a szakácskönyvben, aki a fogáshoz egy jó fehérbort vagy könnyű vöröset ajánl.

Egy kiadós, laktató halas leves

Ez az ízekkel teli, sűrű, paradicsomos alapú leves már-már ragu sűrűségű. A recept (brodetto di pesce alla marchigiana) eredetileg Kelet-Olaszországból, a Marche régióból való, és több változata is ismert. Azt tartják, hogy az eredeti ételt egykor tényleg a halászok készítették, leginkább a már feldolgozott fogás nyesedékeiből, illetve azokból a sérült halakból, amiket nem lehetett eladni a piacon.



A leves-ragu egyik legkedveltebb változata a régió fővárosának nevét viseli – brodetto all’Anconetana – és a Great Italian Chefs szerint eredetileg 13 különböző fajta halat és tengeri herkentyűt tartalmaz. De! Nem kell kétségbeesni, mert például a Tucci-féle recepthez is elég kétféle hal, és némi tintahal, illetve garnéla. Az ajánlás szerint az egyik hal legyen óriás laposhal vagy csíkos sügér, a másik pedig tőkehal vagy sügér.

„Én is úgy kedvelem ezt a fogást leginkább, ha többféle halból készül, de akár egyfajtával is megfőzhető” – magyarázza Tucci. „Válasszatok bármilyen fajtát, amit szerettek – bár a recepthez nem ajánlom az olajos halakat (lazac, tonhal, kéksügér).”

Az elkészítéskor először egy paradicsomos alappal kell kezdeni, hagymával, fokhagymával. Ebbe mennek egyenként a haldarabok – de ne keverjük meg az ételt, nehogy összetörjenek a finom halak, inkább rázogassuk az edényt, hogy a szósz mindenhol beborítsa őket.

A recept teljes leírása ITT található >>>

Ez a laktató egytálétel főételként is megállja a helyét, de tehetjük tészta, rizs, vagy akár pirítós tetejére is. Ha kevesebb hallal, bő lével készítjük, főételek elé, levesként kínáljuk, könnyű vagy közepesen testes fehérborral.

A mindent vivő desszert

A tiramisunál aligha találunk klasszikusabb olasz édességet, ami ráadásul olyannyira kedvelt, hogy világszerte az éttermi kínálat oszlopos tagja. De egyáltalán nem mindegy, hogyan készül!

A tiramisut általában kávéba mártott babakiskótából és cukorral felhabosított tojásos-mascarponés krémből állítják össze, bár némelyek ma már sima piskótával, vagy épp kávélikőrrel megbolondítva készítik. A Tucci szakácskönyvében fellelhető változat a kiadvány séf-társszerzője, Gianni Scappin nővérének a receptje.



„Az összes tiramisu közül, amit valaha kóstoltam, nekem egyértelműen Liviáé ízlik a legjobban” – meséli Scappin. „Livia kipróbált már egy rakás receptet, és az idők során egyenként kiválogatta belőlük azokat a hozzávalókat, amelyek neki személy szerint a leginkább tetszettek, aztán megalkotta belőlük a saját, mennyei tiramisuját.”

IDE kattintva elérhető Livia legendás tiramisu receptje is >>>

Ebben a receptben a tojásokat különösen jól kihabosítják a cukorral, így elkerülik a tiramisuknál néha érezhető tojásos mellékízt, és a babapiskóta rovására némi összetört amaretti is kerül a desszertbe.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek