Receptek

Fordított lecsó

Bíró Lajos receptje

2022. szeptember 10.

2 kg paprika


1 kg vöröshagyma


1/2 kg paradicsom


1-1,5 dl paradicsomlé


5 gerezd fokhagyma


só, bors, fűszerpaprika


ízlés szerint 10 dkg szalonna


10 dkg kolbász



Tojásos változat:


4 db tojás


fél-fél csokor petrezselyem


zellerzöld, korianderzöld, lestyán



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A szalonnát és a kolbászt ­felvágjuk és megpirítjuk. A paprikát cikkekre vágjuk: hosszában négyfelé, és keresztben kettőbe úgy, hogy a magház is belekerüljön. A hagymát felszeleteljük. A paradicsomot felcikkezzük, nem hámozzuk, nem vágjuk ki a közepét sem. A zsiradékot felmelegítjük, majd a lángot elzárjuk az edény alatt. Rárétegezzük a paprikát, a hagymát, amit megszórunk a fűszerekkel: só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma. Utóbbi lehet finomra vágva vagy szeletelve is. Ezután beleadagoljuk a paradicsomot is. Ráöntjük a paradicsomlét, hozzáadjuk a szalonnát és a kolbászt. Rátesszük a fedőt, és 10 percig kis lángon főzzük. Levesszük a fedőt, összekeverjük, kóstoljuk, ízesítjük. Megnézzük, mennyi leve lett, és aszerint főzzük készre fedővel vagy anélkül, hogy mennyire szeretjük szaftosan.

Tojásos változat

A tojásos változatnál a fenti alaplecsót sütőbe tehető serpenyőbe tesszük, majd két-három evőkanálnyi vágott zöldfűszer kerül rá, így mehet bele zellerzöld, lestyán, koriander, zöldpetrezselyem is. Ez kerül a lecsó tetejére, majd mehet rá két egész tojás, amit két mozdulattal éppen csak egy kicsit elkeverünk. Ezután mehet a sütőbe a saksukához hasonló módon, hogy a tojásfehérje kicsit összeálljon, de a sárgája folyós maradjon. 


Megjegyzés:

Fordított lecsónak hívják, mert a megszokotthoz képest fordított sorrendben kerülnek bele a hozzávalók. Bíró Lajos a különböző alapanyagokat a fordított lecsóra külön rétegekben helyezi, így az aláöntött paradicsomlé kellően párolja át mindet. Ezzel a módszerrel az alaplecsó készül el, amit aztán többféleképpen lehet továbbvinni. 


lecsó

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra