Bíró Lajos receptje
2022. szeptember 10.2 kg paprika
1 kg vöröshagyma
1/2 kg paradicsom
1-1,5 dl paradicsomlé
5 gerezd fokhagyma
só, bors, fűszerpaprika
ízlés szerint 10 dkg szalonna
10 dkg kolbász
Tojásos változat:
4 db tojás
fél-fél csokor petrezselyem
zellerzöld, korianderzöld, lestyán
A szalonnát és a kolbászt felvágjuk és megpirítjuk. A paprikát cikkekre vágjuk: hosszában négyfelé, és keresztben kettőbe úgy, hogy a magház is belekerüljön. A hagymát felszeleteljük. A paradicsomot felcikkezzük, nem hámozzuk, nem vágjuk ki a közepét sem. A zsiradékot felmelegítjük, majd a lángot elzárjuk az edény alatt. Rárétegezzük a paprikát, a hagymát, amit megszórunk a fűszerekkel: só, bors, fűszerpaprika, fokhagyma. Utóbbi lehet finomra vágva vagy szeletelve is. Ezután beleadagoljuk a paradicsomot is. Ráöntjük a paradicsomlét, hozzáadjuk a szalonnát és a kolbászt. Rátesszük a fedőt, és 10 percig kis lángon főzzük. Levesszük a fedőt, összekeverjük, kóstoljuk, ízesítjük. Megnézzük, mennyi leve lett, és aszerint főzzük készre fedővel vagy anélkül, hogy mennyire szeretjük szaftosan.
Tojásos változat
A tojásos változatnál a fenti alaplecsót sütőbe tehető serpenyőbe tesszük, majd két-három evőkanálnyi vágott zöldfűszer kerül rá, így mehet bele zellerzöld, lestyán, koriander, zöldpetrezselyem is. Ez kerül a lecsó tetejére, majd mehet rá két egész tojás, amit két mozdulattal éppen csak egy kicsit elkeverünk. Ezután mehet a sütőbe a saksukához hasonló módon, hogy a tojásfehérje kicsit összeálljon, de a sárgája folyós maradjon.
Megjegyzés:
Fordított lecsónak hívják, mert a megszokotthoz képest fordított sorrendben kerülnek bele a hozzávalók. Bíró Lajos a különböző alapanyagokat a fordított lecsóra külön rétegekben helyezi, így az aláöntött paradicsomlé kellően párolja át mindet. Ezzel a módszerrel az alaplecsó készül el, amit aztán többféleképpen lehet továbbvinni.