A „pan bagnat” annyit jelent, hogy „áztatott kenyér”: egy olajjal és ecettel meglocsolt, friss zöldséges szendvicsről van szó. Eredetileg egy nagyobb zsemlére hasonlító cipóféléből készül, de használhatunk hozzá bagettet is. A nizzai saláta hozzávalói kerülnek bele.
A NIZZAI SALÁTA ELKÉSZÍTÉSE:
Provence emblematikus ételeinek egyike: nyers vegyes saláta hallal és kemény tojással, melybe hagyomány szerint kerülhet egy főtt zöldség is (zöldbab vagy articsóka).
Paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát, retket szeletre vagy kockákra vágunk. A hagymát hosszában vékonyra, a fokhagymát finomra vágjuk. A zöldsalátaleveleket tépdessük.
Mindezt elrendezzük a tálon, és kilencperces főtt tojást helyezünk rá, cikkre vágva. Erre jön az apróra vágott szardella, a tonhaltörzs, és néhány kimagozott, félbevágott fekete olajbogyó. Leöntjük olívaolajjal és fehérborecettel, megszórjuk snidlinggel.
A SZENDVICS ELKÉSZÍTÉSE:
A fenti hozzávalókat előkészítjük, a friss cipót félbevágjuk, kikanalazzuk a belét, hogy helyet teremtsünk a salátának.
Mindkét felét meglocsoljuk olívaolajjal és kevés borecettel. Erre rétegezzük a nizzai saláta hozzávalóit, majd a kenyér két felét egymásra borítjuk,
feszesen zsírpapírba vagy műanyag fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.