Vidák Zoltán receptje
2020. december 28.- 1,8-2 kg lapocka vagy egyéb malachús
- paradicsompüré vagy sűrítmény
- 2 db vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 1 csokor angol zeller
- 1 db édeskömény
- 5 dl húsalaplé
- bors (fekete, szecsuáni, cayenne)
- só, babérlevél
- 50 dkg apró fejű gomba
- 1 csokor petrezselyem
Specli
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 120 g keményítő
- 80 g tejfel
- 3 db tojás
- 20 g tej
- 1 cs újhagyma
A lapockát nagy darabokra vágjuk, forró serpenyőben körbesütjük.
A hagymát, édesköményt, angolzellert, zöldpaprikát felaprítjuk, és lekvársűrűségűre főzzük.
Ha kész, paradicsompürét adunk hozzá, felöntjük húsalaplével, beletesszük a húst, a babérlevelet, a borskeveréket muszlinanyagba (fűszerzacskóba) kötve a pörkölthöz adjuk, sózzuk, és lefedve fedő alatt puhára pároljuk. Az apró fejű gombák fejét forró serpenyőben megpirítjuk, kevés ecetet, olajat adunk hozzá, a végén friss borsot őrlünk rá, és megszórjuk vágott petrezselyemmel. A specli (nokedli) hozzávalóit turmixban összekeverjük, majd nyomózsákból vagy burgonyatörőből forrásban lévő vízbe nyomjuk. Tálalás előtt kevés petrezselymes zsíron átforgatjuk.
lapocka , paradicsompüré , zöldpaprika , vöröshagyma , angol zeller , édeskömény , húsalaplé , babérlevél , petrezselyem , gomba , liszt , keményítő , tojás , tej , tejföl , újhagyma