Receptek

Borsos malacpörkölt, specli, savanyított sült gomba

Vidák Zoltán receptje

2020. december 28.
  • 1,8-2 kg lapocka vagy egyéb malachús
  • paradicsompüré vagy sűrítmény
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 csokor angol zeller
  • 1 db édeskömény
  • 5 dl húsalaplé
  • bors (fekete, szecsuáni, cayenne)
  • só, babérlevél
  • 50 dkg apró fejű gomba
  • 1 csokor petrezselyem

Specli
Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 120 g keményítő
  • 80 g tejfel
  • 3 db tojás
  • 20 g tej
  • 1 cs újhagyma
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A lapockát nagy darabokra vágjuk, forró serpenyőben körbesütjük.
A hagymát, édesköményt, angolzellert, zöldpaprikát felaprítjuk, és lekvársűrűségűre főzzük.
Ha kész, paradicsompürét adunk hozzá, felöntjük húsalaplével, beletesszük a húst, a babérlevelet, a borskeveréket muszlinanyagba (fűszerzacskóba) kötve a pörkölthöz adjuk, sózzuk, és lefedve fedő alatt puhára pároljuk. Az apró fejű gombák fejét forró serpenyőben megpirítjuk, kevés ecetet, olajat adunk hozzá, a végén friss borsot őrlünk rá, és megszórjuk vágott petrezselyemmel. A specli (nokedli) hozzávalóit turmixban összekeverjük, majd nyomózsákból vagy burgonyatörőből forrásban lévő vízbe nyomjuk. Tálalás előtt kevés petrezselymes zsíron átforgatjuk.

Tálaláskor a pörköltet frissen vágott újhagyma zöldjével díszítjük. 




lapocka , paradicsompüré , zöldpaprika , vöröshagyma , angol zeller , édeskömény , húsalaplé , babérlevél , petrezselyem , gomba , liszt , keményítő , tojás , tej , tejföl , újhagyma