Cikkek

Kitzinger Szonja

2023. július 14.

Casa Christa , Forrai Miklós , Forrai Krisztina , Bib Gourmand

Covidban épült és azonnal Covid-kompatibilissé vált a balatonszőlősi Casa Christa, ahol egy öthektáros birtokon elszórva állnak a présházból kialakított szálláshelyek, középen egy étteremnek is helyet adó birtokközponttal.


Forrai Miklósnak megvételre ajánlották a Papok Borozóját Balatonszőlősön, de ő inkább a hegy másik oldalán, a Kis Gella dombon, Pécsely és Vászoly szomszédságában terjesz­kedett, létrehozva egy titkos kis helyet mindazoknak, akik nem a kirakatban szeretnék kipihenni magukat.




Összesen 18 terület megvásárlásának eredménye ma a Casa Christa, amely Miklós feleségének nevét viseli. Az öthektárosra duzzadt birtok tiszteletre méltó kísérlet az Olaszországban jól ismert agriturismo meghonosítására. A szőlőhegyen kilenc, egymástól kellő távolságra lévő, emiatt Covid-­kompatibilis, újonnan épült vagy régi, de minden esetben felújított és a tájba simuló ház bérelhető.




Középen pedig egy vadonatúj, tavaly ősszel átadott birtokközpont magasodik. Utóbbi étteremként üzemel, 40 főt tud leültetni, de nem csak szállóvendégeket fogad, a kapacitás erejéig külsősöket is. A konyha jellege bisztró. Forrai Miklós, aki 16 országban foglalkozott vendéglátással, a Kiosk-Babel csapatában edződött Kovács Editet és Gerstmayer Benjamint igazolta le séfnek.




Szezonalitást követő, közérthető, mediterrán konyhájukban a francia és a magyar ízeket ötvözik, és azt igyekeznek nyújtani, amit a birtok képe is mutat. Használják a mandulát, a szőlőt, a helyi alapanyagokat. Szűkített étlapjukon 2-3 előétel, 2 leves, 5 főétel és 2 desszert szerepel néhány napi ajánlattal kiegészülve. Az étterem működésének első évében kiérdemelte a Michelin-ellenőrök elismerését, az inspectorok 2022 novemberében ugyanis BiB Gourmand minősítéssel ismerték el a konyha munkáját, ami jó ár/érték arányú éttermet jelez. (Csak étkezni is be lehet térni, érdemes azonban telefonon érdeklődni a telítettségről!)




Az étteremből és a házakból is kapunk egy kis rálátást a tó víztükrére. „Kell egy csík Balaton” – vélekedik a házaspár, mert bár a friss telepítésű szőlőtőkék és az általuk elültetett kétezer mandula­fa között is jó létezni, de ez a tónál afféle szükséges plusz. Külön öröm, hogy a látómezőbe nem kéredzkednek be a balatoni panoráma­gyilkosnak számító villamos vezetékek. A chillhangulatot a szőlőhegyen egymástól távol eső lazulópontok: a szaletli, a gyümölcsös és a kültéri kandalló fokozzák. 




Balatoni Gasztrokalauz 2023 című kiadványunkban 300 Balaton körüli vendéglátóhelyet ajánlunk. Július-augusztusi számunkat a június 28-ától keresse az újságárusoknál!



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek