Megjelent Vinkó József Szellem a fazékból II. című irodalmi- és gasztróportréinak második kötete Írói fogások alcímmel. A szerző pedig szeptember 30-án 15:00-kor a Könyvfesztiválon, a Bookline Teraszon dedikálja a könyvét! Az esemény a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjaként valósul meg.
Az első kötet 2014-ben jelent meg (gasztrotörténetek alcímmel) és mindkét kiadását gyorsan elkapkodták. A sikert jól illusztrálja, hogy manapság legfeljebb könyvaukciókon lehet az eredeti ár három-négyszereséért egy-egy példányhoz hozzájutni. A jó hír pedig az, hogy a napokban újra előbújtak a szellemek a fazékból. Megjelent a Szellem a fazékból II. – írói fogások alcímmel.
A Magyar Konyha gasztrokulturális magazin főszerkesztője ezúttal nem étel-, hanem élettörténeteket mesél, Húsz magyar író és költő portréján keresztül – a gyomor felől nézve. A könyv szórakoztató és tanulságos, gazdagon illusztrált évtizedes irodalom-, és gasztrotörténeti kutatómunka eredménye, tele humoros történetekkel, anekdotákkal.
Kérte-e József Attila, hogy nővére küldjön neki bablevest Párizsba? És ha igen, akkor mi a „kolbászreszelék”? Miért mutatott fityiszt a halálos ágyán Krúdy Gyula? Hány léggyel kérte a húslevest a ligeti vendéglőben Podmanidczky Frigyes? Lehet, hogy a Gundel palacsintát nem is a legendás vendéglős, hanem Márai Sándor felesége készítette először? És hogyan fest – a gyomor felől nézve – Petőfi, Mikszáth, Jókai, Arany János portréja? Igaz-e, hogy mindig a sovány poéta tehetségesebb?
Szellem a fazékból II. Írói fogások
Magyar Konyha kiadó, 328 oldal, 4700 Ft.