Hírek

Dénes Judit

2023. szeptember 30.

Népszínház utca , Járdafeszt , gasztroutca

A budapesti gasztro-nyüzsgés egyik méltatlanul mellőzött szakasza a Népszínház utca, pedig a fővárosnak nincs még egy ilyen pár száz métere, ahol egy rakáson ennyi náció konyhája képviseltetné magát. Itt az idő feltérképezni, és belekóstolni, például a szeptember 30. - október 1. hétvégén rendezett NépSzínHáz Járadafeszten.


„Sokan rendelnek tőlem házhoz Budapest-szerte, de az étterembe kevésbé ülnek be” – hangzott el az egyik helyi vendéglátóstól három éve. A problémafelvetés értő fülekre talált egy lokálpatriótánál: így indult útjára a fesztivál gondolata. A NépSzínHáz Járadafeszt célja megmutatni, hogy ez a Népszínház utca már nem az, mint volt. Második éve fut a rendezvény, az idei esemény címszavai Élő zene, Világkonyha, Civil kurázsi, vagyis koncertek, színházi előadások, helyi civil megmozdulások és a gasztronómiai dömping.




”Budapest legcsípősebb szakaszán” járunk - tudjuk meg a GasztroPillanat 2023 utcatérképről. A fesztivál szervezői egy online és offline is elérhető térképet állítottak össze, ami évente áttekinti az említett utca kulináris-felhozatalát.


Az íz-itiner a ’Blaha meki’ és a Teleki téri piac között végigveszi a vendéglátóhelyeket és kínálatukat: pekingi kacsa, bárány biryani, szamósza, ragacsos afgán lencse-rizs egytál, gulyásleves, újhullámos kávé, rákos-harissás tunéziai lecsó, pacal nyugat-afrikai stílusban, savanyú szív és Tokaji borkrémtorta váltakozik. Akik pedig az ízek-illatok otthonául szolgálnak: a főváros egyik első és legnagyobb kínai étterme a Chinatown Restaurant, a hazai ndiai-pakisztáni felhozatal egyik legjobbja, a Kashmiri Étterem, egy afgán házaspár apró étkezdéje a Kabul Bahar, és a Népszínház utca ad otthont Budapest egyetlen tunéziai éttermének is.




Úgy az utca két-harmadánál egy közkedvelt beszerzőhely, a Troya Török Élelmiszerüzlet, amit budapesti kiadványunkban több alkalommal is ajánlottunk már. A szupermarket méretű csemegeboltban mindig példás rend és tisztaság uralkodik, a fűszersarokban dézsákban állnak az illatos és látványos szárított fűszerek, a húspultban bárány és borjú, saját fűszerezésű, sütésre kész köftét is kínálnak. Sokféle olívabogyó, friss sajtok, baklavák és török pékáru a rengeteg szárazáru mellett.


A távoli ízek sorát a mindig jókedvű Lagos Mama afrikai büféje zárja. A közel-, és távol-keleti aromák között felbukkannak a magyaros ételek is. Tánccal és nótazenével kísért pörköltek és rántottak a Lagom Ételbárban, újhullámos kávé a Kastner Kommunity közösségi lét-térben, savanyú szív a Csibe Falatozóban, klasszikus cukrászdai sütemények és békebeli milliő a Jezsek Cukrászdában. Igazi vegyesfelvágott.




Járdafeszt Kóstoló menük


A vendéglátóhelyek a fesztivál idejére egy-egy specialitásukból kis adag kóstoló menüvel is készültek, amik egységesen 1000 Ft-os áron elérhetők a hétvégén.


Kashmir Étterem: csirke biryani


Kabul Bahar: két szamósza, szósz


Lagom Ételbár: pacalpörkölt, karéj kenyér


Kastner Kommunity: cappuccino & vegán kókuszgolyó


Sidi Bou Said: 2db fricassé - krumplis-tojásos-tonhalas töltött fánkszendvics


Troya Török Élelmiszerüzlet: olívabogyó és friss sajt válogatás


Lagos Africa Büfé: jollof rizs és sült banán szeletek


NépSzínHáz Járdafeszt: 2023. szeptember 30. – október 1.


További információ: az esemény facebook oldala



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek