Hírek

Kitzinger Szonja

2023. szeptember 28.

Vinkó József , Szellem a fazékból II. , Bookline , dedikálás

Megjelent Vinkó József Szellem a fazékból II. című irodalmi- és gasztróportréinak második kötete Írói fogások alcímmel. A szerző pedig szeptember 30-án 15:00-kor a Könyvfesztiválon, a Bookline Teraszon dedikálja a könyvét! Az esemény a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjaként valósul meg.


Az első kötet 2014-ben jelent meg (gasztrotörténetek alcímmel) és mindkét kiadását gyorsan elkapkodták. A sikert jól illusztrálja, hogy manapság legfeljebb könyvaukciókon lehet az eredeti ár három-négyszereséért egy-egy példányhoz hozzájutni. A jó hír pedig az, hogy a napokban újra előbújtak a szellemek a fazékból. Megjelent a Szellem a fazékból II. – írói fogások alcímmel.



A Magyar Konyha gasztrokulturális magazin főszerkesztője ezúttal nem étel-, hanem élettörténeteket mesél, Húsz magyar író és költő portréján keresztül – a gyomor felől nézve. A könyv szórakoztató és tanulságos, gazdagon illusztrált évtizedes irodalom-, és gasztrotörténeti kutatómunka eredménye, tele humoros történetekkel, anekdotákkal.



Kérte-e József Attila, hogy nővére küldjön neki bablevest Párizsba? És ha igen, akkor mi a „kolbászreszelék”? Miért mutatott fityiszt a halálos ágyán Krúdy Gyula? Hány léggyel kérte a húslevest a ligeti vendéglőben Podmanidczky Frigyes? Lehet, hogy a Gundel palacsintát nem is a legendás vendéglős, hanem Márai Sándor felesége készítette először? És hogyan fest – a gyomor felől nézve – Petőfi, Mikszáth, Jókai, Arany János portréja? Igaz-e, hogy mindig a sovány poéta tehetségesebb?






Szellem a fazékból II. Írói fogások

Magyar Konyha kiadó, 328 oldal, 4700 Ft.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek